miercuri, 30 septembrie 2009

Ciorba de pui cu smantana

IMG_6614

O ciorbita gustoasa si satioasa, minunata pentru cina sau la masa de duminica impreuna cu familia.

Timp: 40min

Portii: 4

Ingrediente: 500g carne de pui (eu am avut 8 aripi superioare de pui), 1 morcov, 1/2 ardei gras, 1 ceapa, 1 felie telina, 100ml suc de rosii (sau 1 rosie), o mana de taitei cu ou, leustean, patrunjel, marar, 1 galbenus, 2 linguri de smantana, sare, piper, 1 lingura de bors praf (sau aprox. 200ml bors proaspat)

Mod de preparare:

Spalam carnea de pui si o punem la fiert in oala cu apa si sare la foc potrivit.

IMG_6601

Luam spuma si dam carnea in cateva clocote. Intre timp curatam legumele.

IMG_6599

Ceapa si ardeiul le taiem marunt iar morcovul si telina le dam prin razatoarea mare. Adaugam si legumele in oala dupa ce carnea e aproape fiarta.

IMG_6602

Continuam sa fierbem ciorba la foc potrivit pentru inca aprox. 10min si apoi adaugam sucul de rosii sau rosia tocata marunt si putina verdeata.

IMG_6603

Dupa alte cateva clocote adaugam taiteii si o lingura de bors praf (sau bors proaspat fiert inprealabil).

IMG_6604

Cand legumele si taiteii au fiert luam oala de pe foc si pregatim galbenusul si smantana pentru dres.

IMG_6605

Batem bine galbenusul cu 2 linguri de smantana si apoi turnam peste ele un polonic de zeama din ciorba in asa fel incat sa ajunga la aceeasi temperatura si sa nu se zdrentuiasca cand le vom turna in oala.

IMG_6607

Adaugam amestecul de smantana in ciorba, amestecam usor si punem oala inapoi pe foc la minim pentru inca 5-10min.

IMG_6609

Adaugam restul de verdeata si luam oala de pe foc.

Ciorbita este gata, poftiti la masa!

IMG_6610

Noua ne place sa o servim fierbinte cu painica proaspata sau prajita si neaparat cu ceapa ;)

IMG_6615

Pofta buna copii!

marți, 29 septembrie 2009

Placintele cu ciuperci si sunca

IMG_6480

Pentru ca placinta cu spanac am mancat-o singura :P a trebuit sa prepar ceva bun si pentru musteriul meu carnivor. Prin urmare cand am pregatit placinta cu spanac am facut o cantitate dubla de aluat si am pregatit si aceste placintele aperitiv umplute cu ciuperci, sunca si cascaval. Combinatie imposibil de refuzat chiar si de catre cei mai mofturosi ;)

Timp: 2h

Portii: 6 buc

Ingrediente:

Aluat: 250g faina, 1/2 plic drojdie uscata (aprox 3,5g), 1 ou, 125ml lapte cald, 1/2 lingurita zahar, 1 lingura ulei, 1 lingurita sare, 1 ou si 2 linguri lapte (pentru uns)

Compozitia: 6 ciuperci proaspete, 6 felii de sunca, 6 felii de cascaval, 1 lingura de ulei sau unt, sare, piper, oregano, busuioc, cimbru

Mod de preparare:

Framantam un aluat din ingredientele de mai sus si lasam la dospit la loc cald timp de aprox. 1 ora.

Cat creste aluatul ne ocupam de ciupercute.

IMG_6459

Incingem uleiul si calim rapid si la foc iute ciupercile taiate pe jumatate. Adaugam sare, piper si condimente si in maxim 3 minute le-am luat de pe foc.

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 6 bucati si le intindem pe fiecare cu sucitorul.

IMG_6461

Asezam pe fiecare aluat cate o felie de sunca, cascaval, doua jumatati de ciuperca si impaturim placintelele dupa imaginatia fiecaruia.

IMG_6464

Le asezam in tava tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt si le intepam usor cu furculita. Batem oul cu laptele, ungem placintele si le dam la cuptorul incins la foc mediu (200°) timp de aprox 40min.

IMG_6469

Au iesit super, i-au placut foarte mult mofturosului meu :D

IMG_6472

Adevarul e ca mi-au placut si mie tare mult, le-am impartit frateste ca prea bune au mai iesit :P

IMG_6491

Pofta buna!

duminică, 27 septembrie 2009

Placinta cu spanac

IMG_6498

Inca o reteta cu spanac :P Am adunat ceva retete pe baza de spanac si nu imi pare rau de loc, iar aceasta cu siguranta nu va fi ultima ;)

Timp: 2h

Portii: 2

Ingrediente:

Aluat: 250g faina, 1/2 plic drojdie uscata (aprox 3,5g), 1 ou, 125ml lapte cald, 1/2 lingurita zahar, 1 lingura ulei, 1 lingurita sare, 1 ou si 2 linguri lapte (pentru uns)

Compozitia: 200g spanac proaspat, 100g branza (burduf, telemea, cas, etc.), 1 ceapa, 1 lingura ulei, 1 lingura gris, sare, piper, busuioc, cimbru

Mod de preparare:

Framantam un aluat din ingredientele de mai sus si lasam la dospit la loc cald timp de aprox. 1 ora.

Intre timp ne ocupam de compozitie. Incingem o lingura de ulei si calim ceapa taiata marunt. Adaugam apoi spanacul si il calim pana se inmoaie si scade zeama.

IMG_6451

Adaugam apoi grisul si condimentele.

IMG_6452

Urmeaza branza. Amestecam pana se topeste si se formeaza o crema. Eu am folosit o branza belgiana iute dar merge de minune cu telemea, branza de burduf, cas sau cascaval.

IMG_6454

Cam asa arata compozitia mea. Foarte gustoasa dar cam lichida mi-a iesit, nu prea am avut rabdare sa scada spanacul :P Dar oricum a iesit f bun.

IMG_6455

Impartim aluatul dospit in 2 sau in 4 depinde cat de mari vreti placintele si il intindem cu sucitorul.

IMG_6465

Punem pe fiecare foaie 1-2 linguri de compozitie si impaturim aluatul dupa imaginatia fiecaruia. Eu am apucat aluatul de capete si le-am rasucit la mijloc obtinand niste placinte ca niste bascute ;)

IMG_6467

Asezam in tava de la aragaz unsa sau tapetata cu hartie de copt, ungem cu ou batut cu 2 linguri de lapte si dam la cuptorul incins la foc mediu (200°) timp de aprox 40min.

IMG_6483

Asta am obtinut, asta am papat :P

IMG_6497

Fff bun!!

Pofta buna!

miercuri, 23 septembrie 2009

Negresa cu banane si visine

IMG_6559

Am creat aceasta prajiturica inedita din dorinta de a folosi 3 banane foarte coapte ce stateau stinghere in fructiera. Puteam foarte bine sa prepar o Banana Bread (chec cu banane) dar am zis ca merita sa incerc sa inventez altceva mai bun si mai aromat. Asa a luat fiinta negresa cu banane si visine. O combinatie de bun augur intre Banana Bread, prajitura cuib de viespi (o sa o prepar odata si dupa reteta originala) si cateva linguri bune de cacao ;)

Timp: 1h

Portii: 12buc

Ingrediente: 3 banane mai mici coapte (sau 2 mari), 300g faina, 150-200g zahar, 2 oua, 50g unt, 100ml lapte, 1 plic praf de copt, 1/2 lingurita sare, 1 plic zahar vanilat, esenta de rom, coaja de portocala, 2 linguri pline cacao (sau mai mult daca va place mai neagra), aprox 500g visine fara samburi (sau din compot/dulceata)

Mod de preparare:

Incalzim laptele si untul pana se topeste.

IMG_6520

Intre timp mixam bine bananele cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana obtinem o crema.

IMG_6522

Adaugam apoi laptele cu untul topit, coaja rasa de portocala si romul.

IMG_6523

Urmeaza cacao pudra, mixam bine pana se incorporeaza si apoi adaugam faina amestecata inprealabil cu praful de copt.

IMG_6524

Separat batem spuma albusurile cu sarea si le adaugam la compozitie amestecand usor de jos in sus cu o lingura ca sa nu spargem bulele.

IMG_6526

Turnam compozitia astfel obtinuta intr-o tava unsa cu unt/ulei si tapetata cu faina.

IMG_6527

Adaugam visinele fara samburi una cate una in asa fel incat sa fie impartite in mod egal pe toata suprafata prajiturii.

IMG_6528

Dam la cuptorul preincalzit la foc mic (150°) timp de 40-50min. Facem testul cu scobitoarea si daca e ok prajitura e gata ;)

IMG_6533

Lasam sa se raceasca complet in tava inainte de a o taia.

IMG_6556

Foarte buna, mi-a placut in mod deosebit combinatia banane-cacao-visine…

IMG_6579

Si unde mai pui si un pahar de visinata facuta in casa de la mama… limpede si parfumata 100% naturala… rasfat total :P

IMG_6572

Pofta buna!

duminică, 20 septembrie 2009

Musaca

IMG_6410

Cand zic musaca, eu ma gandesc la musaca de vinete rumenita frumos la cuptor mmm o nebunie… Iubitul meu in schimb cand vine vorba de musaca se refera la musaca de cartofi… Ei acum ca sa impac si capra si varza am facut o musaca mixta, jumatate de tava musaca de cartofi si cealalta jumatate de vinete. Nu s-au batut intre ele ba din contra, s-au imprietenit perfect si toata lumea a fost fericita si multumita :P

Sa vedem povestea in intregime ;)

Timp: 1h

Portii: 4

Ingrediente: 500g carne tocata (vita sau amestec cu porc), 1 ceapa, 4 rosii, 4 ardei capia (sau 2 ardei grasi), 3 oua, 2 vinete, 4 cartofi, 100ml suc de rosii, ulei, pesmet, sare, piper, cimbru, dafin

Mod de preparare:

Taiem si calim ceapa in putin ulei si apoi adaugam carnea tocata.

IMG_6384

Calim pana se desface carnea si apoi adaugam putina apa, suc de rosii sau vin alb si fierbem sub capac aprox. 15min. Dupa ce scade toata apa si carnea este fiarta luam de pe foc, adaugam sare si condimente, un ou si amestecam.

IMG_6392

Intre timp ne ocupam de legume.

IMG_6386

Feliem cartofii si vinetele si le calim in putin ulei.

Incepem apoi asamblarea in tava.

IMG_6387

Asezam un strat de cartofi si vinete, ardei gras, felii de rosii si presaram putina sare si condimente.

IMG_6390

Adaugam apoi carnea si netezim.

IMG_6393

Urmeaza iar un strat de ardei gras, rosii si ultimul strat sa fie cartofii si vinetele.

IMG_6395 IMG_6397

Turnam apoi deasupra sucul de rosii, 2 oua batute si presaram putin pesmet.

IMG_6400

Dam la cuptorul incins la foc mediu pentru aprox. 40-50min pana se rumenesc bine legumele.

IMG_6409

Lasam sa se racoreasca putin ca sa o putem taia si servim cu smantana, iaurt sau pur si simplu ca atare.

IMG_6402

E delicioasa…

Pofta buna!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails