duminică, 28 decembrie 2008

Cozonac cu nucă şi cacao

IMG_2146

Timp: ~3h

Porţii: 2 cozonaci

Ingrediente:

Aluatul: 1 kg făină tip 000, 40g drojdie proaspătă (un cub mic), 4 ouă + 2 galbenuşuri, 250-300g zahăr, 1 pahar unt sau margarină topită (~200g), 400ml lapte, 1 linguriţă esenţă de rom, 1 linguriţă rasă de sare, 1 plic zahăr vanilat, coajă de lămâie şi/sau de portocală

Umplutura: 300g nuci, 150g zahăr, 150g cacao, stafide(optional), 2 linguri de unt moale sau margarină, 1 albuş de ou

Uns deasupra: 1 albuş de ou, 2 linguri de lapte, miez de nucă întreg sau zahăr grunjos

Mod de preparare:
Se sfărâmă drojdia cu furculiţa în ½ pahar lapte, se bate apoi cu doua linguri de zahăr şi una de făină şi se lasă să crească la loc cald. Dacă drojdia este proaspătă creşte foarte repede.
După ce drojdia a crescut se începe frămîntatul.

Atenţie! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel cozonacul nu va creşte corespunzator.

Se face o gropiţă în făina aşezată în vasul în care vom frământa şi în această gropiţă se toarnă cele 4 ouă, gălbenuşurile, zahărul, sarea, romul, vanilia, coaja de lămâie/portocală şi drojdia preparată mai înainte, toate calde, şi se amestecă cu o furculiţă.
Se toarnă apoi încetul cu încetul laptele călduţ şi se începe frămîntatul cu mâna.

Pentru buna reuşită a cozonacilor coca nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare. Se potriveste astfel, încât atunci când o întinzi între mâini să nu se rupă.
Se frământă fără să se rupă coca, împăturindu-i marginile spre mijloc. În momentul în care compoziţia a devenit omogenă se începe adăugarea grăsimii (călduţe), puţin câte puţin, până se termină toată cantitatea.
Din momentul în care am început să adăugăm untul topit, se mai frământă cel puţin o jumătate de oră. Dacă mai e nevoie de grăsime în timpul frământatului completăm pe rând cu câte o lingură de ulei.

După ce s-a terminat frământatul, se aşează vasul acoperit la cald, lângă o sursă de căldură sau pe o oală cu abur. Se revizuieşte din când în când, ca să nu se înfierbânte vasul dedesupt.
Dacă aluatul este bine reuşit, coca creşte şi îşi dublează volumul în patru ore.

Pentru umplutură se trec nucile prin maşina de măcinat nuci, se amestecă cu zahărul, cacao, albuşul, untul şi cine doreşte cu stafide. Crema trebuie sa fie consistentă ca să nu curgă.

Din aceste cantitati se pot face 2 cozonaci, cel mult 3. Împărţim aluatul în 2 sau 3 şi întindem coca pe planşetă pe un pat de făină ca să nu se lipească. Se întinde deasupra crema, se ruleaza şi se pune în forme, unse şi tapetate cu făină.

Se lasă puţin în forme să crească apoi se ung cozonacii cu albuş bătut cu 2 linguri de lapte şi se presară zahăr grunjos sau se ornează cu miez de nucă.
Se coc la foc potrivit timp de aproximativ 40min.

Când se scot din cuptor se răstoarnă pe o planşetă şi se taie abia după ce s-au răcit.

IMG_2148

Poftă bună şi Sărbători Fericite!!!

Trucuri din experienţa personală:

- Se poate folosi şi drojdie uscată, pentru 1kg de faina folosim două pliculeţe de drojdie pudră.

- În lipsa de tăvi de cozonac folosiţi o cratiţă (sau două) cu pereţii cât mai drepţi ca să se scoată uşor cozonacul după coacere.

- Pentru a testa dacă sunt copţi bine cozonacii se introduce un scobitor pe mijlocul cozonacului cât mai adânc şi se ridică uşor. Dacă scobitorul e curat şi uscat atunci cozonacul e copt. Dacă pe scobitor se cunosc urme de cocă umedă atunci înseamnă că la mijloc este crud şi mai trebuie ţinut la copt.

PS. Între timp mi-am luat tavă de cozonac şi de Paşte cozonacul arăta aşa:

IMG_3057

IMG_3063

IMG_3089

4 comentarii:

  1. am sa incerc si eu reteta ta de cozonac mentionez ca defiecare data cand am incercat alte retete am gresit ceva ori faina nu era buna , ori drojdie prea putina ori l-am copt prea tare ....am inteles ca grania cu ambalaj verde este buna pt cozonac,ai vre-o preferinta la faina pt aluat ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Florentina, eu de obicei nu aleg neaparat o marca anume de faina ci folosesc orice faina de prajituri tip 000.
    Esecurile cu cozonacul sunt cauzate de cele mai multe ori de proportia ingredientelor ori drojdia care poate nu e suficient de proaspata.
    Iti doresc sa iti iasa cozonacul de data asta si sa aveti Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails