joi, 16 februarie 2012

Zahăr vanilat de casă

Zahăr vanilat de casă
Poate v-aţi întebat vreodată cum se obţine adevăratul zahăr vanilat şi ce este defapt vanilia.
Vanilia sau mai bine zis păstăile de vanilie, sunt fructul produs de o anumită specie de orhidee. Se comercializeză la bucată şi sunt considerate a fi al doilea cel mai scump condiment din lume. Atenţie, a nu se confunda  vanilia cu vanilina. Aceasta din urmă nu este decât o aromă sintetică pur chimică produsă în laborator cu care este aromatizat zahărul şi apoi comercializat sub forma faimoaselor pliculeţe pe care orice gospodină le păstrează cu sfinţenie în cămară. 
Eu de când am aflat acest lucru acum câtiva ani am încetat să mai cumpăr zahărul artificial vanilinat şi îmi prepar adevăratul zahăr vanilat în casă.
Este adevărat, păstăile de vanilie sunt destul de scumpe (undeva pe la 5 lei bucata am văzut) comparativ cu pliculeţele minune cu aromă artificială la un preţ derizoriu dar vă asigur că merită investiţia. Cu o păstaie de vanilie puteţi aromatiza până la 1kg de zahăr care vă va fi suficient mai bine de jumătate de an şi aveţi certitudinea că aroma şi parfumul pe care le simţiţi sunt cele naturale nu un compus chimic preparat în laborator.
Aşadar, iată câteva procedee prin care puteţi să vă preparaţi singuri zahărul vanilat…
Timp: ~10min
Porţii: în funcţie de cantităţi
Ingrediente: 1-2 păstăi de vanilie, 800g-1kg zahăr
Mod de preparare:
Cantităţile le puteţi varia în funcţie de cât de concentrată doriţi să fie aroma. Eu am folosit două păstăi de vanilie la 800g zahăr însă merge foarte bine şi o singură păstaie la 1kg.
Există mai multe procedee:
1. Cel mai simplu procedeu şi cel pe care îl aplic şi eu de fiecare dată este mixarea integrală a păstăilor de vanilie cu un sfert din cantitatea de zahăr.
Zahăr vanilat de casă - mixam zaharul si pastaile de vanilie
Obţinem un praf de zahăr maroniu în care se mai disting câteva bucăţele de vanilie. Îl amestecăm apoi cu restul de zahăr şi îl punem la păstrare într-un bocan închis ermetic.
Zahăr vanilat de casă - pastram intr-un borcan cu capac
Folosim câte o linguriţă sau două la prăjituri şi deserturi.
Dacă nu vă place să regăsiţi acele mici bucăţele negre în zahăr (eu nu am nici o problemă cu ele) puteţi aplica următorul procedeu…
2. Despicaţi păstăile de vanilie şi recuperaţi cu dosul unui cuţit seminţele acelea minuscule şi lipicioase care păstrează defapt toată aroma vaniliei. Amestecaţi aceste mici seminţe cu zahărul şi puneţi la păstrare într-un borcan. Tecile de la păstăi bineînţeles că nu le veţi arunca. Puteţi să le băgaţi şi pe ele în borcanul cu zahăr ca să mai dea un plus de aromă sau le băgaţi într-o sticlă de 200ml sau 500ml şi turnaţi rom alb peste ele. După câteva zile de macerare veţi obţine rom cu esenţă de vanilie. Aşa că nu mai aveţi nevoie să cumpăraţi nici acea esenţă de rom comercializată la sticluţe care tot artificială este.
Dacă nu vă place să regăsiţi în zahăr nici măcar acele minuscule seminţe negre de vanilie mai există o posibilitate…
3. Despicaţi păstăile de vanilie şi le introduceţi pur şi simplu în borcanul cu zahăr. După cel puţin o săptămână de infuzare, aroma va trece în zahăr şi veţi putea să începeţi să îl folosiţi. Concentraţia nu este aşa de puternică aşa că va trebui să folosiţi o cantitate mai mare ca să se simtă aroma. Completaţi de fiecare data borcanul cu aceeaşi cantitate de zahăr consumat.  
Sper să vă fie de folos.
Spor!

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails