duminică, 28 august 2011

Conservarea prin sterilizare

IMG_7080

Se apropie toamna şi poate doriţi să pregătiţi pentru iarnă gemuri, dulceţuri, zacuscă şi multe alte bunătăţi.

Pentru o păstrare la temperatura camerei fără probleme pentru o perioadă îndelungată (chiar şi câţiva ani) vă recomand metoda testată şi răstestată de conservare prin sterilizare pe care am învăţat-o de la mama şi care nu dă greş niciodată.

Iată cum…

Timp: ~30min + 2 zile pentru sterilizare

Sunt necesare: borcane de sticlă cu filet, capace cu garnitură de cauciuc, pături groase

Cum se face:

Pregătim compoziţia ce dorim să o conservăm şi o păstrăm fierbinte pe foc. Poate fi gem, dulceaţă, zacuscă, bulion, pastă de ardei, etc.

Alegem borcanele pe care le vom folosi iar dacă borcanele au etichete de hârtie le ţinem la înmoi în apă caldă şi le curăţăm cu un cuţit. Le spălăm apoi, le clătim foarte bine şi le aşezăm cu gură în jos pe grătarul din cuptorul rece.

IMG_7076_

Pornim cuptorul la 180°C (foc mediu) şi lăsăm borcanele să se sterilizeze timp de 15-20min.

Între timp spălăm bine capacele şi punem apa la fiert într-o crăticioară. Când clocoteşte, apucăm fiecare capac cu un cleşte de bucătărie şi îl întroducem în apa clocotită. Îl ţinem 3 secunde apoi îl scoatem repede ca să nu se topească cauciucul din interior care are rol de izolare.

IMG_7077_

Aşezăm capacele pe un şervet curat să se scurgă de apă.

Luăm apoi câte un borcan din cuptor cu ajutorul mănuşilor şi îl aşezăm pe un grilaj metalic sau pe lama unui cuţit. În felul acesta se va răci uşor la fund şi nu va crăpa când vom pune compoziţia în el.

IMG_7080_

Luăm câte un polonic din compoziţia fierbinte şi turnăm în borcan. Luăm câte puţin la început ca să evităm spargerea borcanului. Umplem borcanul cât să mai rămână un deget până la gură apoi înfiletăm strâns capacul şi aşezăm borcanul cu gura în jos într-un colţ de canapea călduros pe care am aşezat pături groase.

IMG_7081_

Acoperim cu pături, perne şi ce mai avem la îndemână şi continuăm procedeul cu restul borcanelor. Le băgăm pe rând la cald acoperind la loc de fiecare dată.

Rolul păstrării borcanelor la cald este ca acestea să se răcească încet şi să rămână cât mai mult posibil fierbinţi. În acest fel se va distruge orice microb ce ar putea face ca gemul sau orice altă compoziţie să se strice.

Ţinem borcanele la cald cel puţin 2 zile până când sunt reci complet, apoi le putem depozita în cămară şi consumăm când dorim. Eu am gemuri conservate de mama de acum 2 ani şi sunt încă în stare perfectă şi gustul nu este deloc alterat.

Vă recomand să mai aruncaţi un ochi în cămară din când în când şi să verificaţi dacă nu cumva vreun borcan a făcut mucegai sau s-a schibat la culoare faţă de celelalte. Riscul e să fi pătruns aer dacă capacele nu au fost etanşe sau au avut garnitura deteriorată. Dacă timp de 1 lună nu a apărut nici un accident atunci înseamnă că sterilizarea a reuşit pentru toate borcanele.

Eu am aplicat procedeul acesta pentru deliciosul gem de piersici albe.

IMG_7085_

  Spor!

Un comentariu:

  1. super frumos
    ma bucur ca iti place sa valorifici tot ce iti ofera natura in materie de legume si fructe.
    gemul are o culoare super si la fel sunt sigura ca e si gustul.
    abia astept sa vad ce faci si din kivi
    oricum totul la tine este ok

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails