duminică, 30 octombrie 2011

Pere fierte în vin roşu ~ Poires pochées

Pere fierte în vin roşu ~ Poires pochées
Acum câteva secole în urmă, perele fierte în vin erau foarte la modă în Europa fiind vândute pe stradă de vânzători ambulanţi şi savurate de trecători.
În zilele noastre acesta este un desert rafinat, pe cât de simplu pe atât de savuros mai ales acum în lunile răcoroase în care vinul fiert e binevenit ;)
Timp: 1h
Porţii: 4
Ingrediente: 2 pere ferme, 500ml vin roşu, 100g zahăr, fâşii de coajă de portocală netratată, 2 cuişoare, 1 băţ de scorţişoară, 1 boabă de piper
Mod de preparare:
Spălăm perele şi le curăţăm de coajă. Perele trebuie să fie ferme nu zemoase pentru că altfel se vor înmuia de tot la fiert.
Pere fierte în vin roşu - curatam perele
Le tăiem pe jumătate şi scobim căsuţa cu seminţe.
Pere fierte în vin roşu - curatam casuta cu seminte
Eu nu le-am curăţat de coajă însă la urmă mi-a părut rău. Coaja se întăreşte la fiert şi nu se poate mânca aşa că trebuie neapărat curăţată de la început.
Aşezăm apoi jumătăţile de pere într-o cratiţă încăpătoare şi turnăm vinul, adăugăm zahărul, coaja de portocală, scorţişoara, cuişoarele şi boaba de piper.
Pere fierte în vin roşu - fierbem perele
Punem pe foc şi aducem la punctul de fierbere. Reducem focul, acoperim cu un capac şi fierbem înnăbuşit timp de 30-45min.
La final scoatem perele rând pe rând cu o paletă şi le aşezăm în farfurii sau boluri. Mărim focul la cratiţa cu vinul rămas şi fierbem timp de 10min până scade la jumătate şi devine ca un sirop grosuţ.
Strecurăm siropul şi stropim perele cu el.
Pere fierte în vin roşu - servim cu frisca
Servim perele însiropate călduţe sau reci cu frişcă şi mentă proaspătă.
Un deliciu absolut din alte timpuri care ne duce cu gândul la domniţe şi cavaleri, la trăsuri şi cetăţi…
Să aveţi poftă!

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails