joi, 2 septembrie 2010

Risotto cu ţelină

IMG_4328_

Risotto sau rizoto este un soi de pilaf originar din Italia de Nord. Asemănarea cu clasicul pilaf nu e chiar aşa potrivită fiindcă acesta din urmă e un fel rudă săracă pe lângă risotto care e muult mai fin şi mai rafinat.

Prepararea nu e deloc complicată însă trebuie musai să pornim la drum cu un orez special pentru risotto care are bobul măricel, rotund şi bombat.

Când am preparat pentru prima dată această bunătate m-am orientat după explicaţiile lui Jamie Oliver că să fiu sigură că îmi iese aşa cum trebuie: cremos, nelipicios ori păstuit, bobul fiert dar încă uşor crocant.

Variaţiile pe tema risotto pot fi nesfârşite odată ce aţi deprins prepararea de bază. Eu am făcut un risotto cu ţelină în felul următor…

Timp: ~30min

Porţii: 4-6

Ingrediente: 400g orez pentru risotto, 1l supă de pasăre, legume sau peşte (sau apă în lipsă de supă), 1 lingură ulei de măsline, 1 ceapă potrivită, 1-2 căţei de usturoi (opţional), 1 felie de căpăţână ţelină, 2 tulpini verzi de ţelină, 2 pahare vin alb sec (~200ml), 50g unt, 100g parmezan proaspăt ras, sare, piper, cimbru, dafin, frunzuliţe de oregano proaspăt

Mod de preparare:

Întâi şi-ntâi încălzim supa. Eu nu am avut supă şi am folosit apă simplă. Iese extraordinar oricum aşa că nu lăsaţi acest amănunt să vă împiedice să preparaţi risotto ;)

Încingem uleiul de măsline într-o tigaie sau cratiţă încăpătoare şi călim ceapa tăiată mărunt, usturoiul mărunţit (opţional, eu nu am pus de data asta) şi rădăcina de ţelină tăiată cubuleţe mici.

IMG_4312_

Când s-au înmuiat legumele adăugăm orezul spălat şi scurs bine în prealabil. Nu am idee cum ar ieşi cu orez clasic românesc însă mă tem că nu prea e aşa potrivit datorită bobului foarte mic. Dacă aţi putea să folosiţi orez din acesta pentru risotto ar fi ideal ;)

IMG_4314_

Amestecăm bine bine cât se căleşte uşor orezul şi adăugăm după un minut vinul alb.

IMG_4315_

După ce vinul a fost absorbit de orez adăugăm tulpinile de ţelină verde mărunţite, condimentele (dafin, cimbru, oregano, sare, piper) un polonic de supă/apă caldă şi reducem focul.

IMG_4319_

Amestecăm din când în când şi mai adăugăm câte un polonic de supă pe măsură ce orezul absoarbe lichidul. Toată procedura asta ar trebui să dureze cam 15-20min după care putem verifica dacă orezul e fiert. Bobul ar trebui să fie moale fără a fi păstos şi să se fi format un sos cremos care scaldă boabele de orez. Dacă nu e aşa mai adăugăm puţină apă.

IMG_4321_

Luăm vasul de pe foc, adăugăm untul şi parmezanul şi amestecăm uşor. Acoperim vasul cu un capac şi lăsăm risotto să se odihnească 2-3 minute.

Apoi servim rapid şi cu poftă că-i tare bun :D

IMG_4322_

Cred că totuşi mie mi-a ieşit mai uscat decăt ar trebui, data viitoare voi lăsa mai mult sos să scalde orezul :P

În orice caz a fost un deliciu şi cu siguranţă voi mai încerca şi alte combinaţii ;)

Poftă mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails