duminică, 15 noiembrie 2009

Sangria

IMG_0377_1

Ah Sangria, când zici Sangria zici fiesta… :D

E un cocktail nelipsit de la petrecerile spaniolilor şi portughezilor în special pe perioada verii fiindcă e răcoritor şi energizant. Denumirea în traducere din spaniolă ar însemna Sangeros, probabil de la culoarea roşiatică sângerie sau poate de la faptul că pune sângele în mişcare şi îţi trezeşte pofta de viaţă :P

Până nu încercaţi nu veţi afla… :D

Vi-l prezint acum în ideea că ar sta foarte bine pe masa de sărbători, mai ales de Revelion… Eu stiu sigur că îl voi include în meniu, azi l-am făcut de probă şi ne-a plăcut tare ;)

Variaţii pe tema Sangria sunt mii şi mii, ingredientele pot fi schimbate şi combinate după placul inimii şi în funcţie de posibilităţi.

În general Sangria constă din:

1. un vin roşu sec, tânăr, acid şi fructat de genul vinurilor spaniole: Rioja, Tempranillo, Grenache

2. fructe la alegere (combinaţii de 2, max 3): portocale, lămâi sau lime (lămâi verzi), mere, pere, piersici, ananas, fructe de pădure, pepene galben, grapefruit, mandarine, mango, …

3. îndulcitor: zahăr, miere, nectar de fructe sau suc de portocale

4. o cantitate mică de tărie: brandy, cognac, curaçao, lichior de portocale, gin, vodka, rom alb, etc.

5. gheaţă sau apă minerală acidulată

Eu de data asta am preparat-o în felul următor:

Timp: 15min

Porţii: 4-6 ~ 1l

Ingrediente: 1 sticlă de vin roşu franţuzesc Beaujolais (orice vin roşu sec sau demisec de calitate cred că ar merge), 2 portocale, 50g zahăr, 1 lime, 1/4 ananas proaspăt, 1 baton de scorţişoară (sau 1/2 linguriţă de scorţişoară măcinată), 1/2 păstaie de vanilie tăiată pe lungime (sau 1 linguriţă esenţă de vanilie), 1 vârf de cuţit nucşoară măcinată (cuişoare, ienibahar, anason sau ce alte arome mai doriţi), 100ml gin, cuburi de gheaţă

Mod de preparare:

Stoarcem portocalele şi amestecăm sucul cu vinul, zahărul, aromele şi tăria (în cazul meu ginul).

Spălăm bine coaja lămâii (sau a altor citrice pe care le vom pune în băutură) cu apă caldă şi cu un burete aspru. În general citricele sunt date cu un fel de ceară ca să le menţină lucioase şi aspectuase şi din moment ce le vom pune în băutură e mai bine să îndepărtăm cât de bine putem orice substanţă posibil toxică de pe coajă.

Tăiem restul de fructe (în cazul meu lămâia şi ananasul) şi le adăugăm peste băutură. Nu puneţi foarte multe fructe, faceţi combinaţii din 2 sau 3 fructe diferite. Nici cu aromele nu trebuie exagerat, e bine să se distingă la final gustul de vin iar fructele şi aromele să îl completeze într-un mod plăcut ;)

Lăsăm la rece până în momentul servirii însă nu mai mult de câteva ore deoarece fructele vor începe să se macereze şi băutura va deveni mai mult un Punch decât Sangria şi nu dorim asta :)

Dacă vrem totusi să îl preparam cu o zi înainte putem amesteca toate ingredientele mai puţin fructele şi gheaţa pe care le vom adăuga în momentul servirii.

IMG_0373_

Sangria este o băutură proaspătă şi răcoritoare, vă va trezi la viaţă şi va aduce cheful de petrecere ;)

IMG_0386_

FIESTA!!!

2 comentarii:

  1. Orice Sangria trebuie sa stea 24 de ore la macerat ,reteta e ok dar daca nu respecti timpul te alegi cu o bautura nu prea placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Anonim, multumim pentru completari insa treaba cu maceratul nu e batuta in cuie. Depinde de preferinte si de timpul pe care il ai la dispozitie. Te asigur ca bautura iese extrem de gustoasa indiferent de timpul de macerare.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails