duminică, 28 decembrie 2008

Tiramisu

IMG_0989_

Tiramisu este un desert de origine italină foarte apreciat pe plan universal. Denumirea vine din italiană tiramisù sau tirami sù care înseamnă “ridică-mă” sau mai poetic spus “ridică-mă la cer” care probabil vrea să sugereze delicateţea acestei prăjituri. Întradevăr Tiramisu este o prăjitură aproape divină, se topeşte în gură într-o senzaţie de catifelare sublimă pe care nu o vei uita prea curând.

Modul de preparare nu e deloc complicat. Singurul secret este însiroparea îndelungată fără de care prăjitura nu ar căpăta aceeaşi textură fină şi pufoasă. Aşa că pregătiţi-o de cu seara şi serviţi abia a doua zi. Veţi fi încântaţi de rezultat şi aşteptarea va merita pe deplin.

Timp: 30min + 6-12h la frigider

Porţii: 6-8

Ingrediente: 4 linguriţe cu vârf de cafea (sau ness), o sticluţă cu esenţă de rom, 400g pişcoturi de şampanie Savoyardi, 4 ouă, 7 linguri cu vârf zahăr, 500g (2 cutii) supercrema Mascarpone sau 500g smântână 25% grăsime, 2 plicuri de praf de frişcă (opţional, le folosim doar dacă utilizăm smântână), cacao pentru ornat

Mod de preparare :

Întâi şi-ntâi preparam o cafea tare din 500ml de apă şi cele 4 linguriţe de cafea şi o lăsăm să se răcească.

Frecăm apoi gălbenuşurile cu zahărul până aproape se topeşte zahărul (cca 10-15 minute cu mixerul) şi obţinem o cremă groasă.

IMG_3480_ IMG_3481_

Adăugăm crema Mascarpone sau smântâna grasă şi amestecam cu mixerul până devine consistentă ca frişca. Putem face operaţiile astea şi manual cu un tel dar e mult mai obositor :P

Dacă folosiţi smântână amestecul nu va fi atât de consistent, nu vă speriaţi :) continuaţi reţeta şi o să vedeţi ce bun o să iasă la final ;)

Dăm la frigider până ne ocupăm de restul ingredientelor.

IMG_3482_ IMG_3483_

Batem albuşurile spumă cu un praf de sare.

Dacă am folosit smântână ca ingredient vom adăuga în albuşul bătut praful de frişcă (fără să se dizolve în lapte) şi continuăm să îl batem până se încorporează în spumă. Asta va face crema să capete consistenţa necesară.

În cazul în care am folosit Mascarpone nu e nevoie de praf de frişcă, va ieşi suficient de tare şi fără.

IMG_3484_ IMG_3485_

La final amestecăm cele două compoziţii (cel cu albuşurile şi cel cu galbenuşurile) şi introducem amestecul în frigider pentru 15-20min sau în congelator pentru un timp mai scurt ca să se întărească crema.

IMG_3486_

Buun...

Între timp pregătim tava în care vom aşeza prăjitura. Folosim o tavă de 4-5 cm înalţime, în care să încapă aproximativ jumătate din cantitatea de pişcoturi aşezate unul lângă altul. Eu am folosit tava dreptunghulară de friptură.

Adăugăm esenţa de rom în cafeaua răcită şi când scoatem crema de la frigider începem să asamblăm prăjiturica. Înmuiem repede pişcoturile în cafea, unul câte unul.

IMG_0894_

Se ţine o secundă pişcotul în cafea, căci altfel se înmoaie prea tare. Aşezăm un strat de pişcoturi în tavă.

IMG_0896_

Întindem jumătate din crema preparată, pudrăm cu cacaom după care se aşează iar un strat de pişcoturi şi deasupra restul de cremă.

IMG_0899_

La final se presară cacao deasupra, cu ajutorul unei strecurătoare de ceai şi se dă la frigider.

IMG_0906_

Servim după cel puţin 6 ore după preparare pentru a se însiropa bine pişcoturile.

IMG_0959_

Trucuri din experienţa personală:

- Se poate înlocui o cană de cafea cu o cană de lichior de cafea sau lichior amareto, îi dă un gust deosebit.

- Ideal de servit ar fi a doua zi după preparare, pişcoturile devin zemoase şi toate aromele se combină într-un mod inedit.

- După gustul meu parcă a ieşit mai bun când am folosit smântână decât cu mascarpone.

- Dacă doriţi să obţineţi o cremă tare care să se poată tăia cu cuţitul puteţi adăuga în cremă 2 folii de gelatină înmuiată în apă rece şi apoi dizolvate în puţină apă fierbinte.

Poftă bună!

4 comentarii:

  1. Dupa ce pe data de 27 iunie am lasat un comentariu la spuma de ciocolata, trebuie sa-ti spun ca reteta de tiramisu (varianta cu smantana) am facut-o si eu. SUPER numai bun pentru vara!Cu drag ANCA

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Anca, ma bucur tare mult ca ti-a iesit reteta de tiramisu. Te pup si spor la prajiturit ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut de Craciun, tiramisu dupa reteta ta, a iesit delicios, musafirii au fost incantati iar sotul meu a apreciat cel mai mult caci e prajitura lui preferata.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Flory, sa va fie de bine si sa va aduca Anul Nou tot ce va doriti!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails