miercuri, 13 ianuarie 2010

Cremă de patiserie cu vanilie

IMG_2238_

Crema de patiserie este una dintre cele mai utilizate creme în dulciurile franţuzeşti. Este o cremă ce nu necesită coacere suplimentară şi intră în asamblarea finală a diverselor prăjituri precum eclere, choux à la crème, cornete cu cremă, tarte…

Timp: 15min

Porţii: 3-4

Ingrediente: 250ml lapte, 1/2 păstaie de vanilie (sau esenţă de vanilie), 2 gălbenuşuri, 65g zahăr pudră, 30g amidon de porumb (sau făină)

Mod de preparare:

Punem laptele la încălzit într-o crăticioară împreună cu miezul a jumătate de păstaie de vanilie (sau esenţă de vanilie).

IMG_2221_

Separat, frecăm bine gălbenuşurile cu zahărul, amidonul (sau făina) şi puţin lapte călduţ.

IMG_2223_

Când laptele e aproape de punctul de fierbere, dar nu a dat în clocot încă, adăugăm jumătate din cantitate peste amestecul de gălbenuşuri şi amestecăm energic cu un tel sau mixer electric.

IMG_2224_

Turnam compoziţia peste restul de lapte şi punem din nou pe foc amestecând continuu să nu se prindă la fund.

IMG_2225_

Lasam să dea în clocot la foc mediu pentru 2-3 minute amestecând fără întrerupere până prinde consistenţă. Când s-a întărit ca un şerbet vărsăm crema într-un recipient, acoperim cu o folie de plastic lipită de cremă ca să nu facă crustă deasupra şi răcim rapid introducând vasul într-un alt recipient cu apă rece.

Dupa ce s-a răcit complet putem adăuga şi câteva picături de rom, lichior sau alte arome pentru a obţine diverse variante interesante la această cremă.

Se poate păstra la frigider maxim 24h sau la congelator pentru o conservare mai îndelungată.

Eu am folosit-o în combinaţie cu crema de migdale pentru a prepara crema frangipane pentru Galette des Rois.

IMG_2239_

Spor la bucătărit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails