luni, 2 februarie 2009

Fasole făcăluită

IMG_2373_

Timp: 1h (dacă aveţi fasolea gata fiartă atunci nu durează mai mult de 20min)

Porţii: 2-3

Ingrediente: 200g fasole uscată, 5 linguri de ulei, 2 cepe, 3 linguri suc de roşii, 1 linguriţă boia de ardei, sare, piper, 1 vârf de cuţit de zahăr, cimbru, dafin, 2 căţei de usturoi.

Mod de preparare:

Fasolea uscată se pune la umflat cu o seară înainte în apă rece cu sare. A doua zi se scurge apa, se înlocuieşte cu alta şi se pune la fiert. Schimbăm apa de 3 ori după fiecare clocot şi lasăm apoi la fiert la foc potrivit până când bobul de fasole se poate strivi cu uşurinţă între degete.

IMG_2361_

Pentru prepararea sosului tăiem ceapa solzişori şi o punem la călit în cele 5 linguri de ulei. După ce prinde un aspect sticlos adăugăm sarea, piperul, cimbrul, o frunză de dafin, boiaua de ardei şi un căţel de usturoi pisat.

IMG_2363_

Lăsăm puţin la călit toate ingredientele, stingem cu cele 3 linguri de suc de roşii, adăugăm 1 vârf de cuţit de zahăr şi lăsăm pe foc să scadă puţin.

IMG_2367_

Când este gata, luăm tigaia de pe foc şi scurgem cât putem de bine uleiul în surplus într-un castronel. Îl vom folosi la făcăluit fasolea.

IMG_2364_

Si acum făcăluirea….Se numeşte aşa pentru că pe vremea bunicii fasolea se freca cu făcăletul, acelaşi folosit şi pentru prepararea mămăligii la ceaun. Prin urmare, scurgem bine fasolea păstrând zeama în care a fiert. Vom folosi aprox un polonic la pasat şi din restul putem face o ciorbiţă că e foarte gustoasă.

IMG_2366_

Pasăm fasolea bine bine cu făcăleţul (sau mai nou cu blenderul) adăugănd uleiul de la sos, 1 căţel de usturoi pisat, sare şi după nevoie câte o lingură de zeamă până devine o pastă fină şi pufoasă (nu foarte umedă, trebuie să rămână consistentă).

IMG_2369_

Aşezăm fasolea într-un castron sau o farfurie adâncă, nivelăm frumos cu un cuţit şi adăugăm desupra sosul de ceapă care e o bunătate. Se serveşte de preferinţă rece cu pâine proaspăt coaptă, ceapă verde/murături şi multă veselie.

IMG_2372_

Poftă bună şi toate cele bune!

3 comentarii:

  1. M-am folosit si eu azi de reteta voastra :). Nu-i mare filozofie fasolea asta dar tot imi place sa am reteta in fata. :) Multumesc.
    Faine retete aveti pe aici...mai trec. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te pup DiAnais si te mai astept pe aici prin bucataria mea ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. deja imi ploua in gura grav...ador fasolea facaluita :-s

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails