sâmbătă, 31 iulie 2010

Brânza Albastră

IMG_4387_

Brânza albastră alias Fromage Bleu este o specialitate de brânza foarte apreciată pe plan international.

Denumirea vine de la faptul că brânza prezintă în secţiune un mucegai de culoare verde-albăstrui. Acum să nu vă găndiţi la mucegaiul acela dizgraţios care apare pe pereţi sau prin nu stiu ce cotloane umede şi neatinse de razele soarelui. Acest mucegai din brânza albastră e defapt o ciupercă microscopică de cultură denumită Pénicillium Roqueforti care se însămânţează în mod controlat în brânză şi care îi dă acea aromă specifică deosebit de apreciată.

Procesul de afânarea al aceste brânze durează între şapte săptămâni şi nouă luni timp în care ciuperca se dezvoltă în interiorul brânzei. De-a lungul acestei perioade calupurile de brânză sunt injectate din loc în loc cu aer cu ajutorul unor seringi cu ace lungi pentru a permite dezvoltarea mucegaiului în mod uniform. La final brânza va căpăta în secţiune un aspect pestriţat cu nuanţe de verde şi albastru.

În funcţie de durata de afânare consistenţa brânzei va fi mai moale sau mai fermă şi astfel se disting diverse varietăţi:

- consistenţă moale: Gorgonzola, Bleu de Bresse, Bleubry, Cambozola

- consistenţă semi-fermă: Roquefort, Bleu d’Auvergne, Bleu Bénédictin, l’Ermite, Ciel de Charlevoix, Geai bleu

- consistenţă fermă: Stilton, Fourme d’Ambert, Rosenborg

IMG_4388_

Eu am pozat o felie de brânză franţuzească Bleu d’Auvergne din care am folosit la prepararea acestor delicioşi hamburgeri.

IMG_4403_

Această brânză se serveşte în general după masă alături de un vin roşu robust, nuci şi fructe confiate (caise, prune, smochine,…) Se foloseşte cu succes şi în prepararea sosurilor alături de smântână dulce care însoţesc friptura de vită sau piept de pui.

Degustare plăcută!

3 comentarii:

  1. Sa asociezi branza albastra unui hamburgher mi se pare un realment "dezastru" estetic si culinar...
    Apropo, ce poate fi delicios la un hamburgher?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, nu pot decat sa iti spun ca pana nu incerci n-ai sa stii cu exactitate cat de "dezastruoasa" este combinatia ;)
    Fii deschis(a) catre inovatie si ai sa ai parte de multe surprize placute.
    O primavara frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am incercat niciodata aceasta combinatie si sincera sa fiu nu am incercat niciodata acest tip de branza...ramane de vazut daca voi fi placut surprinsa sau nu.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails