marți, 28 decembrie 2010

Crema Ganache

IMG_5848_

Crema de ciocolată Ganache este un clasic al cofetăriei franceze. Este o cremă de bază folosită în mai toate preparatele ciocolătoase franţuzeşti fiind ideală pentru a orna ori a umple diverse sortimente de prăjituri, bomboane, tarte, torturi, etc.

Crema Ganache a luat naştere dintr-o pură întâmplare, dintr-o greşeală, aşa ca multe alte lucruri de care ne bucurăm noi astăzi.

Cu mult timp în urmă, în franceză, cuvântul “ganache” era defapt o insultă şi se referea la o persoană lentă, slabă de fire, stângace. De unde până unde o insultă a devenit numele unei creme? Pai se spune ca un maestru cofetar l-a insultat pe ucenicul sau numindul “ganache” când acesta din urmă scăpase din greşeală smântâna într-o cratiţă cu ciocolată topită. Cofetarul s-a supărat pentru risipa pe care o provocase ucenicul dar totuşi a ţinut să guste din amestecul de smântână cu ciocolată şi a fost impresionat. A decis atunci să numească noua invenţie Ganache care a devenit peste vreme un ingredient esenţial în cofetărie.

Există mai multe variate de cremă Ganache.

Varianta originală se obţine din fix două ingrediente în cantităţi egale: smântână dulce (de frişcă) şi ciocolată neagră de cea mai bună calitate. Din această combinaţie rezultă o cremă consistentă care odată răcită se întăreşte putând fi modelată pentru a obţine bomboane de ciocolată gen trufe.

Pentru tarte şi torturi se adaptează uşor reţeta originală mărind cantitatea de smântână sau înlocuind-o parţial cu lapte sau unt ca să obţinem o cremă mai fluidă care rămâne uşor moale după răcire.

Crema se poate personaliza cu arome diverse, se pot adăuga alune sau fructe confiate, supliment de zahăr, etc. În concluzie oferă o flexibilitate foarte mare şi încurajează la creativitate.

Iată reţeta pe care am folosit-o eu în prepararea unui tort ciocolătos la maxim

Timp: 10min

Porţii: ~500g cremă

Ingrediente: 225g ciocolată neagră de calitate (minim 64% cacao), 300ml smântână lichidă pentru frişcă, 2 linguri de zahăr

Mod de preparare:

Tăiem ciocolata bucăţele şi o topim într-o cratiţă aşezată într-o altă cratiţă cu apă caldă. Putem topi ciocolata şi la cuptorul cu microunde.

IMG_5841_

Într-un alt vas încălzim smântâna lichidă cu zahărul fără să o dăm în clocot.

IMG_5838_

Turnăm apoi smântâna fierbinte peste ciocolată şi amestecăm până obţinem o cremă fină.

IMG_5842_

Iată rezultatul…

IMG_5847_

Spor!

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails