Am promis acum ceva timp că o să prepar Bouyourdi, un aperitiv de origine grecească, şi m-am ţinut de cuvânt :P
Se face extrem se uşor şi savoarea roşiilor cu muultă brânză te face să nu te mai opreşti din mâncat.
Timp: 40min
Porţii: 2-3
Ingrediente: 4 roşii mari şi coapte, 1 ardei gras (sau capia), 1/2 ardei iute, 200g feta grecească (sau telemea de oi), 100g caşcaval (eu am avut Gourda), 3 linguri ulei de măsline, oregano, busuioc, piper
Mod de preparare:
Ungem un vas termorezistent cu ulei de măsline, spălăm şi feliem roşiile, ardeiul gras/capia şi cel iute.
În reţeta originală roşiile se opăresc puţin şi se decojesc. Eu am sărit peste acest pas şi le-am feliat direct.
Aşezăm pe fundul vasului un strat de roşii, câteva felii de ardei gras şi ardei iute apoi un strat de feta/telemea feliată şi ceva condimente.
Continuăm iar cu un strat de roşii, ardei gras, câteva bucaţele de ardei iute şi de data aceasta felii de caşcaval şi iar condimente.
Alternăm aşa până terminăm ingredientele ;)
La final stropim totul cu restul de ulei de măsline.
Acoperim cu un capac sau o folie de aluminiu şi dăm la cuptorul preîncălzit la foc mediu (200°) pentru aprox 20min. Luăm apoi capacul sau folia şi mai lasăm 10min să se rumenească un pic deasupra.
Rezultatul e spectaculos… brânza şi caşcavalul topite au îmbrăcat roşiile şi ardeii iar uleiul de măsline a scăldat totul în savoarea sa.
Servim cald ca aperitiv sau la cină cu multă pâine proaspătă înmuiată în sosul de brânză topită…
Noi am servit cu Focaccia proaspăt coaptă şi ne-am lins pe degete la propriu :P
Foarte foarte bun şi săţios, aş mânca Bouyourdi în fiecare seară :P
Poftă bună cu veselie!
tare bine arata mincarica asta, trinity. pacat ca nu mai sint rosii asa bune ca alea de asta-vara, dar tot o incerc si eu. am telemea buna, buna si reteta imi face cu ochiul.
RăspundețiȘtergeree super buna reteta, cred ca o sa o repet si eu cat mai curand, acum ca mi-ai adus aminte :P
RăspundețiȘtergerenu mai sunt rosiile gustoase de asta vara dar tot buna cred ca va iesi ;)
Doamne, tare interesanta este! Chiar daca mi-e putin "ciuda" ca nu am avut eu inspiratie sa fac o astfel de reteta care adevereste ca lucrurile simple sunt foarte bune. Dar te felicit din inima pentru ea si promit sa o prepar, mai ales ca este adecvata pentru dieta pe care o urmez.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Elena pentru aprecieri. Intradevar Bouyourdi este o mancare extrem de simpla dar combinatia legumelor cu branza la cuptor e dementiala. Trebuie sa le multumim grecilor ca au inventat-o ;)
RăspundețiȘtergereEu ador mancarurile grecesti, sunt atat de buune...
o reteta simpla si delicioasa. aspectul este super. am sa o fac si eu cat de curand.
RăspundețiȘtergereChiar ieri seara am mai gatit o data bouyourdi. Am pus si putina ceapa de data asta, o nebunie...
RăspundețiȘtergereDeci, mi-a fost ffff greu sa ma decid :)
RăspundețiȘtergereAleg Bouyourdi ca aperitiv. Nu am mai mancat asa ceva.
Daca reusesc sa vin si cu Anca e bine, daca nu vin singur. Oricum ar fi aduc eu vinul ;)
Mersi de invitatie si abia astept!
O alegere foarte buna Razvan, te asteptam cu placere ;)
RăspundețiȘtergereExcelenta mancare, tocmai prin simplitatea ei si numarul redus de ingrediente! Am incercat-o seara trecuta: eu am depielitat rosiile (de obicei fac asta) si i-am adaugat un catel de usturoi, taiat feliute subtiri. Si pt ca am verdeturi in ghivece, busuiocul l-am pus proaspat. O ne-bu-ni-e! :-)
RăspundețiȘtergereMultumesc si-ti doresc o zi frumosa in continuare!
Multumesc Roxana, ma bucur tare mult ca ai incercat Bouyourdi si v-a placut. Eu il prepar deseori la cina cand timpul ma preseaza si de fiecare data ne place extrem de mult. O zi frumoasa si tie si spor la gatit!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu azi pentru sotia mea, a fost o surpriza, foarte buna mancarea multumesc frumos :)
RăspundețiȘtergereChiar acum mi-am savurat portia de Bouyourdi, delicioasaaaaaaa.De cate ori intram pe site salivam la reteta asta, astazi, in sfarsit mi-am facut timp sa prepar Bouyourdi, a iesit super. Mai am si alte retete in vedere, de incercat, curand. Multumesc de reteta, Trinity!
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine! ;)
RăspundețiȘtergere