Buuni ardei umpluţi :D mi-era o poftă…
N-am mâncat anul ăsta ardei umpluţi, aşa că a trebuit să mă revanşez. Am făcut porţie dublă de ardei şi am băgat şi un bostănel şi o gulie în joc ca nu cumva să-mi pară rău ;)
Timp: ~1h 30min
Porţii: 6
Ingrediente: 3 ardei graşi, 1 ardei capia, 1 bostănel, 1 gulie, 600g carne tocată (porc sau amestec cu vită), 100g orez, 1 ceapă, 1 ou, 1 lingură ulei, 300ml suc de roşii, 1 roşie, 100g afumătură (kaizer, bacon), sare, piper, mărar, pătrunjel, cimbru, dafin
Mod de preparare:
Tăiem ceapa mărunt şi o călim în ulei până devine sticloasă.
Amestecăm apoi ingredientele pentru compoziţie: carnea tocată, orezul, ceapa, oul, sarea, piperul, mărarul, pătrunjelul şi 100ml suc de roşii.
Obţinem o bunătate de compoziţie…
Ok, să vedem cum stăm cu legumele de umplut… ăştia-s inculpaţii :P
Ardeii îi decupăm atent în jurul codiţei cu un cuţit bine ascuţit. Împingem apoi uşor cotorul în interior şi îl scoatem afară.
Bostănelu’ la rând…
Îl tăiem în două şi cu ajutorul unei linguriţe cu coadă lungă incepem să-i scobim meizul însurubând-o ca un tirbuşon :)
Cu gulia e cam aceeaşi poveste numai că e mai greu puţin că e mai tare. Întâi şi-ntâi o curăţăm de partea exterioară lemnoasă.
Scobim apoi cu aceeaşi linguriţă încercând să păstrăm cam aceeaşi grosime a pereţilor.
Astea fiind făcute nu rămâne decât să îndesăm compoziţia în toate legumele prezente.
Tăiem căpăcele din coaja roşiei şi acoperim compoziţia din fiecare legumă iar apoi le aşezăm într-o cratiţă încăpătoare cu pereţii suficient de înalţi. Mie nu mi-a mai încăput gulia aşa că am pus-o separat într-o crăticioară mai mică.
Turnăm peste legume sucul de roşii, adăugăm afumătura tăiată fâsii, condimentele (sare, piper, cimbru, dafin) şi apă cât să le acopere.
La gulie am făcut un mic experiment. Pe lângă sucul de roşii, apă şi condimente am turnat şi ~150ml bere ;) Nu mi-a părut rău…
Roşia rămasă de la decupat căpăcele, miezul de la dovlecel şi gulie le-am tocat toate mărunt şi le-am adăugat pe lângă ardei & co, nu prea îmi place să risipesc bunătate de legume ;)
Punem cratiţa, în cazul meu cratiţele, pe foc la mediu şi lăsăm să fiarbă sub capac 30 de minute.
Luăm apoi cratiţa (cratiţele) şi o dăm la cuptorul încins la 200° timp de încă 20min până se rumenesc frumos muşterii.
Super…
Ce să vă mai zic… savurăm cu smântână sau iaurt, ceapă sau ardei iute, mămăliguţă sau pâine ;)
Ca la mama acasă!
Să-i gustaţi cu plăcere şi să vă fie de bine!
da ,intradevar,ca la mama acasa,dar mama e atat de departe.......te pup
RăspundețiȘtergereTe pup mami! Tot mai buni sunt ardeii umpluti facuti de tine sa stii ;)
RăspundețiȘtergere