luni, 7 martie 2011

Mucenici Moldoveneşti

IMG_6551_

Poimâine, pe 9 Martie sărbătorim în calendarul bisericesc Crestin Ortodox cei 40 de Sfinţi Mucenici jertfiţi pentru credinţa lor în Sevastia. În memoria lor se obişnuieşte să se pregătească 40 de prăjituri care se împart la apropiaţi.

Există mai multe reţete pentru mucenici, în Muntenia şi Dobrogea se fac mucenici nedospiţi, fierţi în sirop de zahăr, pe când în Moldova se pregătesc mucenici dospiţi, copţi şi unşi cu miere de albine şi nucă măcinată.

Eu i-am pregătit după reţeta moldovenească de mucenici de post. Dacă nu îi vreţi de post puteţi să îi pregătiţi din aluat de cozonac. Mie îmi plac mai mult cei de post cu toate că nu ţin post. Mi se pare că sunt mai gustoşi dintr-un aluat simplu fără lapte, ouă sau unt.

Aşadar dacă vreţi să îi preparaţi trebuie să faceţi în felul următor…

Timp: ~2h30min

Porţii: 4-6 (10 bucăţi)

Ingrediente: 250ml apă călduţă, 2 linguri ulei, 1 linguriţă sare, 2 linguri zahăr + 1 lingură zahăr vanilat (~40g), coajă lămâie şi/sau portocală, 500g făină, 1,5 linguriţe drojdie uscată (sau 20g drojdie proaspătă)

Sirop: 50g zahăr, 200ml apă, coajă de citrice, rom, vanilie

Pentru uns deasupra: ~100g miez de nucă, 2 linguri miere, 1 lingură apă

Mod de preparare:

Frământăm un aluat din ingredientele de mai sus la mână sau la maşina de pâine. Eu am preferat a doua variantă din comoditate. Aşadar am pus toate ingredientele în ordinea în care le-am enumerat şi am pornit maşina pe programul de dospit.

Aici o puteţi vedea în exerciţiul funcţiunii :P

IMG_6492_

După vreo oră şi jumătate aluatul ar trebui să-şi fi dublat volumul aşa cum se vede în poză ;)

IMG_6508_

Ungem tava în care vom coace mucenicii cu ulei şi cu mâinile umezite cu ulei formăm cerculeţe pe care le lipim apoi cap la cap în formă de 8.

IMG_6509_

Nu trebuie să fie chiar perfecţi, buni să fie ;) Ai mei arătau cam aşa. Mi-au ieşit fix 10 bucăţi.

IMG_6511_

Încingem cuptorul la foc potrivit (180°C) şi lăsăm mucenici la loc cald să mai crescă vreo jumătate de oră. Pană una alta băgăm în cuptor miezul de nucă pe o tăviţă să se rumenească puţin fiindcă e mult mai gustos aşa.

Pregătim un sirop din zahăr, apă şi arome şi îl fierbem câteva minute până se îngroaşă puţin. Ungem aluatul cu acest sirop cu o pensulă şi dăm mucenicii la cuptor timp de aproximativ 20-30min până se rumenesc.

IMG_6529_

După ce îi scoatem din cuptor îi lăsăm să se răcorească puţin şi îi însiropăm cu restul de sirop de zahăr. Eu am sărit peste pasul ăsta că mie îmi plac aşa crocanţi nu înmuiaţi ;)

Dizolvăm apoi mierea cu o lingură de apă fierbinte şi pensulăm mucenicii.

IMG_6532_

Râşnim nucă din belşug peste mucenicii lipicioşi :)

IMG_6534_

Apoi ne minunăm cât de frumoşi sunt :P

IMG_6536_

Apoi pregătim porţiile de împărţit…

IMG_6562_

Şi în cele din urmă îi savurăm cu o maare poftă…

IMG_6550_

Să aveţi o primăvară frumoasă!

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru reteta!!! Mucenicii sunt foarte gustosi si eu abia astept sa vina aceasta sarbatoare pentru a-i savura. Te pupacesc si spor la bucatarit.

    RăspundețiȘtergere
  2. e f buna reteta ,eu am facut opturi in loc de doua cercuri.reteta este fff buna

    RăspundețiȘtergere
  3. I like it also. I have already make it. Thanks,

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails