joi, 10 decembrie 2009

Plăcintă Dobrogeană cu brânză sărată

IMG_1617_

Aveam aşa o poftă de plăcintă Dobrogeană de nu vă pot descrie în cuvinte. Am fost astă vară în ţară dar n-am apucat să o gust aşa că am venit cu pofta înapoi :(

Când eram copil şi mergeam la Mare cu părinţii, cel mai mult îmi doream să trecem prin Satul de Vacanţă din Mamaia ca să mănac plăcintă. Mereu proaspăt scoasă din cuptor, aburindă şi pentru care întotdeauna trebuia să stai la o coadă imensă, plăcinta Dobrogeană făcea furori printre turişti. Nu am mai fost de foarte mult timp la Mare, dar aş băga mâna’n foc că plăcintăriile tot acolo sunt :)

Aşa că m-am enervat într-o seară rău de tot şi mi-am zis că trebuie să pot să îmi fac plăcinta asta mult visată şi singură că altfel o să mor de poftă. Am intrebat eu în stânga şi-n dreapta cam cum s-ar face minunea asta dar ca de obicei “câte bordeie atâtea obiceie”. Aşa că am pornit la plăcinte înainte cu gândul că o să o scot eu la capăt până la urmă.

Timp: 50h

Porţii: 4-6

Ingrediente:

Aluat: 300g făină, 160ml apă, 1 linguriţă oţet, sare, 100g unt topit (sau 100ml ulei)

Compoziţie: 500g brânză proaspătă, 300g telemea, 200g smântână,

Deasupra: 2 ouă, 3 linguri de iaurt

Mod de preparare:

Frământăm un aluat simplu din făină, apă, sare şi puţin oţet.

IMG_1601_

Îl lăsăm să se odihnească şi ne ocupăm de compoziţie. Radem brânza telemea şi amestecăm cu brânza proaspătă şi smântâna. Asta-i compoziţia mea.

IMG_1602_

Împărţim aluatul în 6 şi începem să întindem câte o foaie subţire de mărimea tăvii în care vom coace plăcinta.

IMG_1604_

Ungem tava cu unt sau ulei şi aşezăm prima foaie.

IMG_1605_

Ungem foaia cu unt topit şi aşezăm peste ea o altă foaie de aluat. Ungem iar cu unt şi aşezăm jumătate de cantitate de compoziţie.

IMG_1606_

Nivelăm compoziţia uniform şi repetăm iarăşi procedeul: două foi unse cu unt, compoziţie şi deasupra ultimele două foi de aluat unse cu unt. Foile mele au ieşit aşa de subţiri că s-au rupt pe ici pe colo dar în gură nu s-a mai văzut că erau rupte :P

IMG_1609_

Batem cele două ouă cu trei linguri de iaurt (puteţi pune smântână dacă preferaţi) şi ungem plăcinta cu acest amestec.

IMG_1603_

Dăm plăcinta la cuptorul încins la mediu pentru aproximativ 30min până vedem că s-a rumenit.

IMG_1610_

La final vom obţine asta:

IMG_1613_

Vă spun sincer că a iesit exact aşa cum mi-o doream. Ce mai, mi-am făcut pofta însă a fost cam puţină pentru cât de bună a fost. Data viitoare dublez sigur cantităţile să ne săturăm de-a binelea :P

IMG_1624_

Cu o altă ocazie am pregătit această plăcintă cu aluat franţuzesc (foietaj) din lipsă de timp. Am pus o foaie de aluat în tavă, am înţepat-o cu furculiţa şi am pus toată compoziţia de brânză pe foaie. Am acoperit cu o adoua foaie şi am închis marginile cu dinţii unei furculiţe. Am uns cu ou şi smântână şi am copt cam 30-35min în cuptorul încins.

Iată ce am obţinut:

IMG_5047_ O bunătate de plăcintă…

IMG_5052_

Poftă bună la plăcinte!

7 comentarii:

  1. Buna. Super gustoasa placinta dobrogeana. Ceva asemanator face si verisoara mea de la Tulcea, Adina, super gustoasa si foarte aratoasa. Sigur si a ta a iesit la fel sau poate mai gustoasa. Am o pofta de numa' numa'...pupici. O intrebare: in cat timp sa mancat minunatia?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Onuta, da a fost asa de buuna placintica...s-a dus rapid, n-a mai ramas pentru a doua zi :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit reteta!mi a venit o pofta nemai pomenita!vreau sa te rog sa mi spui ce fel de brinza proaspata ai pus si telemeaua daca este de oaie ori de vaci!!!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, eu folosesc branza proaspata de vaca la cutie (as folosi branza de tara dar n-am de unde) si telemea de oi.
    Spor la bunatati!

    RăspundețiȘtergere
  5. cate tåvi au iesit din cantitåtile astea ? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Esti tare frate îmi plouå în gurå

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails