duminică, 28 decembrie 2008

Sarmale in foi de varza

Timp: ~4h

Portii: 6

Ingrediente: 1,5 kg varza acra, 700 g carne de porc, 200 g afumatura, 50-100 g orez, 100 g ceapa, piper sau ienibahar, 100 ml suc de rosii, o foaie de dafin, cimbru, marar.

Mod de preparare:
Carnea de porc sau amestecata cu carne de vaca si ceafa de porc se trec prin masina de tocat, împreuna cu ceapa calita 2 minute cu 2 linguri de untdelemn.
La tocatura, se adauga orezul spalat si scurs de apa si un vîrf de cutit cu piper sau un vîrf de lingurita cu ienibahar, care nu este prea iute si da verzei un gust foarte bun. Sare se pune dupa gust.
Daca este carnea grasa, se adauga 150 ml apa pentru 100 g orez, iar daca este carne slaba, 200 ml apa pentru 100 g orez; se bat bine pîna cînd se încorporeaza în tocatura, ca aceasta sa fie pufoasa si orezul sa aiba lichid în care sa fiarba, înainte de a se coagula carnea în jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafara sa patrunda în orez, ca acesta sa-si mareasca volumul la fiert si sa se înmoaie.
Se aseaza o foaie de varza în palma întinsa sau pe masa, se pune o lingurita de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramîna 2 cm de frunza libera. Se întoarce un capat îngust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulîndu-se împreuna pîna la celalalt capat al frunzei; apoi cu mîna se introduce si capatul care a ramas liber. Împachetate în acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert.
Cînd sînt gata toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe lînga nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua.
Pentru fiertul sarmalelor, se pregateste o oala de 4-5 l, ca acestea sa nu dea în foc cînd fierb.
Jumatate din cantitatea de varza tocata se aseaza pe fundul oalei, iar cealalta jumatate deasupra sarmalelor. Printre sarmale se pune afumatura (ciolan afumat, costita,...) care se serveste cu sarmalele, dîndu-le un gust foarte placut.
Tot pentru aroma si gust se pun 1-2 foi de dafin si circa 10 boabe de piper, cimbru si marar taiat marunt, iar pentru culoare, 100 ml suc de rosii, care va colora placut grasimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarna apa clocotita cît sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pîna cînd dau în clocot, apoi focul se reduce pana fierbe orezul cca 1, 5 - 2h, apa scazand la jumatate.
Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.
Se servesc calde asezonate cu smantana, hrean sau ardei iute si mamaliga aburinda....
Pofta buna si Sarbatori Fericite!!!!!

Trucuri din experienta personala:

- Atentie la cata sare puneti in compozitie. Trebuie dozata in functie de cat de sarata e varza.

- Varza prea acra sau prea sarata se spala în 2-3 ape caldute, atît frunzele întregi, cît si cele tocate.

- Pentru sarmale, este buna numai varza cu foi subtiri.

- Sarmalele mici se fac numai din vîrful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase.

- Pentru ca orezul sa fiarba mai repede se poate face compozitia de cu seara pentru a doua zi si se pastreaza la frigider.

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails