Rosioarele astea marinate m-au cucerit. Nu credeam ca se pot obtine atat de usor acasa, mereu le-am privit ca pe o misterioasa specialitate. Se gasesc de cumparat in orice supermarket, in general le gasiti pe langa masline sau pe langa branzeturi insa pretul e descurajant de mare si gustul nu e nici pe departe la fel cu cele preparate acasa.
M-a inspirat Ioana, careia tin sa-i multumesc.
Timp: ~6h
Portii: un borcanel de 150g
Ingrediente: 500g rosioare mici gen gogonele (cu putine seminte si nu foarte zemoase), ulei de masline (cat incape in borcanel pe langa rosioare), 1 catel usturoi, sare, piper, condimente (eu am pus oregano, busuioc, dafin, cimbru, iarba ciorii)
Mod de preparare:
Spalam si uscam rosioarele cu un servet.
Le taiem pe jumatate sau in patru daca sunt mai mari si le asezam in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt.
Presaram peste ele sare si piper si le dam la cuptor la minim (50°) pentru 3-6 ore in functie de cat de mari si de zemoase sunt rosiile.
Trebuie sa se usuce atat cat sa ramana elastice si cu cat mai putina zeama. Dupa 6 ore ale mele aratau asa:
De acum treaba e relativ simpla. Asezam rosioarele intr-un borcanel presarand printre ele condimentele si felii de usturoi.
La urma turnam uleiul de masline cat sa acopere rosioarele si sa se elimine pe cat posibil toate bulele de aer.
Voila… cam asta-i tot. Servim dupa o zi de macerare si pastram la frigider nu mai mult de 2-3 saptamani.
Daca doriti o conservare pe o perioada mai lunga ar fi bine sa sterilizati borcanul prin fierbere sau o alta optiune ar fi sa pastrati rosioarele uscate la congelator si cand va hotarati sa le folositi le puneti in borcan cu ulei.
Ok, am vazut cum se prepara… acum sa vedem si cum se servesc…
In general le servim ca aperitiv pe langa branza sarata sau masline, impreuna cu tartine crocante, paine prajita sau focaccia. Merg de minune impreuna cu diverse creme de branza, icre de fasole, salata de vinete… dupa imaginatia fiecaruia. In orice caz efectul vizual si in special gustativ este garantat.
Eu le-am servit cu salata de vinete pe niste tartine crocante, au fost extraordinare!
Cu siguranta o sa repet figura si cu niste icre de fasole cum facea mama acasa…yamy…
Deliciu e cuvantul potrivit aici!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu