miercuri, 26 august 2009

Rosii uscate marinate

IMG_6101

Rosioarele astea marinate m-au cucerit. Nu credeam ca se pot obtine atat de usor acasa, mereu le-am privit ca pe o misterioasa specialitate. Se gasesc de cumparat in orice supermarket, in general le gasiti pe langa masline sau pe langa branzeturi insa pretul e descurajant de mare si gustul nu e nici pe departe la fel cu cele preparate acasa.

M-a inspirat Ioana, careia tin sa-i multumesc.

Timp: ~6h

Portii: un borcanel de 150g

Ingrediente: 500g rosioare mici gen gogonele (cu putine seminte si nu foarte zemoase), ulei de masline (cat incape in borcanel pe langa rosioare), 1 catel usturoi, sare, piper, condimente (eu am pus oregano, busuioc, dafin, cimbru, iarba ciorii)

Mod de preparare:

IMG_5964

Spalam si uscam rosioarele cu un servet.

IMG_5967

Le taiem pe jumatate sau in patru daca sunt mai mari si le asezam in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt.

IMG_5969

Presaram peste ele sare si piper si le dam la cuptor la minim (50°) pentru 3-6 ore in functie de cat de mari si de zemoase sunt rosiile.

IMG_5973

Trebuie sa se usuce atat cat sa ramana elastice si cu cat mai putina zeama. Dupa 6 ore ale mele aratau asa:

IMG_5974

IMG_5977

De acum treaba e relativ simpla. Asezam rosioarele intr-un borcanel presarand printre ele condimentele si felii de usturoi.

IMG_5980

IMG_5982

La urma turnam uleiul de masline cat sa acopere rosioarele si sa se elimine pe cat posibil toate bulele de aer.

IMG_5983

Voila… cam asta-i tot. Servim dupa o zi de macerare si pastram la frigider nu mai mult de 2-3 saptamani.

IMG_5990

Daca doriti o conservare pe o perioada mai lunga ar fi bine sa sterilizati borcanul prin fierbere sau o alta optiune ar fi sa pastrati rosioarele uscate la congelator si cand va hotarati sa le folositi le puneti in borcan cu ulei.

IMG_6097

Ok, am vazut cum se prepara… acum sa vedem si cum se servesc…

IMG_6107

In general le servim ca aperitiv pe langa branza sarata sau masline, impreuna cu tartine crocante, paine prajita sau focaccia. Merg de minune impreuna cu diverse creme de branza, icre de fasole, salata de vinete… dupa imaginatia fiecaruia. In orice caz efectul vizual si in special gustativ este garantat.

IMG_6126

Eu le-am servit cu salata de vinete pe niste tartine crocante, au fost extraordinare!

IMG_6122

Cu siguranta o sa repet figura si cu niste icre de fasole cum facea mama acasa…yamy…

IMG_6125

Deliciu e cuvantul potrivit aici!

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails