Pastele a trecut dar retetele raman ;)
Asadar cum preparam drobul de miel…
In mod normal, pentru un drob avem nevoie de aproximativ 1kg organe si ceva carnita de miel (cam ce are o jumatate de miel).
Se intampla totusi sa nu avem la dispozitie suficiente organe de miel sau chiar de loc (ca in cazul meu).
Ce facem? Renuntam la drob?
Heheh nici de cum…
In loc de organe de miel putem folosi ficat de pui/porc/vita. De preferabil ar fi ficatei de pui pentru ca sunt mai fragezi dar daca nu avem putem folosi orice fel de ficat.
Ei si daca nu avem nici un fel de ficat (ca in cazul meu) putem folosi pateu de ficat. Eu am ales ultima varianta din motive obiective :P
Acestea fiind spuse continuam cu reteta de drob…
Timp: 1h30min
Portii: ~6 (1 drob in tava de cozonac)
Ingrediente: organe si carne de la jumatate de miel (aprox. 1kg), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura usturoi verde (sau 3-4 catei usturoi uscat), marar, patrunjel, dafin, cimbru, busuioc, sare, piper, 1 ou fiert, 1 ou crud
Mod de preparare:
Spalam carnea si maruntaiele si le tinem 10-15min in apa rece cu sare sa se curete bine de sange. Scurgem de apa, portionam apoi in cuburi mari si punem la calit in putin ulei (va lasa si carnea grasime)
Lasam sa se caleasca amestecand din cand in cand pana scade zeama.
Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, sare, piper, si restul de condimente.
Calim in continuare toate ingredientele timp de aprox 5 min amestecand sa nu se prinda la fund.
Tocam bucatile de carne/organe prin masina de tocat (eu am folosit mixerul) utilizand sita cu gaurile mari in asa fel incat sa ramana ceva bucatele intregi.
Rezultatul la mine arata asa:
Acum vine partea unde cine nu a avut organe de miel sau alt tip de ficat va folosi pateul de ficat :)
Eu am folosit cam 300g pateu, jumatate pateu taranesc (cu bucatele mai mari in el) si jumatate pateu fin.
Am amestecat pateul cu cateva linguri de zeama ramase de la calitul carnii si l-am incorporat cu restul compozitiei.
Ok, revenim la reteta de baza valabila pentru toate tipurile de compozitii.
Adaugam oul crud in compozitie si amestecam cat sa se incoporeze.
Pregatim tava in care vom coace drobul, de preferabil tava de cozonac sau de pandispan. Ungem cu unt/ulei si tapetam cu faina.
Turnam in tava jumatate de compozitie, nivelam cu o lingura in asa fel incat sa raspandim compozitia in mod egal in tava si adaugam pe mijloc oul fiert taiat pe jumatate.
Adaugam si restul de compozitie si nivelam cu lingura.
Acum, norocosii care au avut printre organele de miel si ceva prapure il vor intinde frumusel deasupra drobului. Pentru noi restul exista alta solutie sa obtinem si noi un drob frumos rumenit deasupra.
Batem un ou cu o lingura de faina si turnam peste drob.
Vom obtine deasupra o coaja aurie si extrem de gustoasa, mai mai ca parca as zice ca-i mai bun decat cu prapure :)
Ok, dam drobul la cuptorul incins la foc mediu timp de aprox 30-40min pana se rumeneste bine.
Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si scurgem grasimea care s-a adunat in tava ca sa nu ramana drobul prea gras.
Acoperim cu un prosop ud si lasam sa se raceasca bine de tot inainte sa il scoatem din tava. Daca nu s-a racit complet nu il vom putea scoate intreg.
S-a racit? Bun, bagam lama cutitului pe margini ca sa desprindem de vas, luam un platou intins il punem peste tava si rasturnam. Ridicam usor tava si daca totul a functionat conform planului ar trebui sa avem drobul bine inchegat cu susul in jos pe platou ;)
Luam alt platou intins il punem peste drob si intoarcem ambele platouri deodata.
Et voila! drobul sta mandru cu susul in sus pe platou :)
Cam asta a fost, o poza in sectiune si gata.
Pofta buna si Paste Fericit!
imi place reteta cu miel!
RăspundețiȘtergereO reteta excelenta, big like!
RăspundețiȘtergere