vineri, 19 noiembrie 2010

Orez cu lapte şi prune uscate ~ Rijstpap

IMG_2977_

Rijstpap este versiunea belgiană a binecunoscutului orez cu lapte, înbogăţită cu arome exotice precum şofran, scorţişoară şi păstăi de vanilie. Pare un desert banal în zilele noastre însă dacă vă vine a crede, prin secolul al 16-lea era considerat un lux datorită orezului şi aromelor exotice care erau accesibile doar familiilor de nobili.

Iată cum prepara belgienii faimosul rijstpap cu prune uscate scăldate în bere brună…

Timp: ~40min

Porţii: 4-6

Ingrediente: 150g orez cu bobul rotund de dimensiune medie, 1l lapte gras (sau lapte de soia ca sa fie de post), 1 băţ de scorţişoară, 1 priză de şofran (filamente de bună calitate), 1 praf de sare, 1 păstaie de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat), 75g zahăr (cam 6 linguri)

Pentru prune: 400g prune uscate, 1 fâşie de coajă de lămâie (de la lămâi necerate), 400ml bere brună belgiană (Leffe, Chimay,…), 1 băţ de scorţişoară, 75g zahăr (de preferinţă brun)

Mod de preparare:

Întâi de toate hidratăm prunele în multă apă timp de 3-4 ore.

IMG_2954_

Le scurgem apoi de apă şi le punem într-o crăticioară împreună cu coaja de lămâie, berea, băţul de scorţişoară şi zahărul.

IMG_2963_

Fierbem la foc mic fără capac timp de 30 de minute până când prunele sunt moi şi lichidul e grosuţ ca un sirop.

IMG_2968_

Între timp clătim orezul cu apă rece ca să nu devină cleios când îl vom fierbe.

IMG_2958_

Punem apoi orezul într-o cratiţă împreună cu laptele, băţul de scorţişoară, filamentele de şofran, sarea şi păstaia de vanilie tăiată în două pe lungime.

IMG_2960_

Dăm laptele cu orezul în fiert apoi reducem focul, acoperim cu un capac şi continuăm să fierbem înnăbuşit timp de 30min amestecând din când în când.

Când orezul este fiert dar încă uşor crocant adăugăm zahărul şi mai fierbem înnăbuşit 5min. Când tot laptele a fost absorbit de orez şi am obţinut un orez cu lapte consistent dar totuşi cremos, scoatem băţul de scorţişoară şi păstaia de vanilie şi împărţim bunătatea în boluri.

IMG_2972_

Servim călduţ sau rece împreună cu prunele uscate în sos de bere ;)

Ceva super super bun…

Poftă bună!

3 comentarii:

  1. Ce interesant... Trebuie sa fie tare bun...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah! Ce pofta mi-ai facut...atat prunele uscate, cat si orezul cu lapte imi plac foarte, foarte mult...combinate cred ca sunt o nebunie!! Imi plac mult retetele tale :). O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails