joi, 3 martie 2011

Somon în crustă de aluat franţuzesc cu creson

IMG_6152_

Înainte de toate vă urez cu drag să aveţi o primăvară frumoasă, însorită şi tihnită. Săptămânile trec într-o goană nebună, parcă mai ieri era anul nou, şi iată că suntem deja în luna Martie. Nu ştiu când a trecut timpul şi parcă zboară tot mai repede, voi cum faceţi să-l mai ţineţi un pic pe loc?

Până una alta de mâncat trebuie să mâncăm şi cum altfel decât ceva delicios şi inedit. Azi avem somon în foietaj cu cremă de brânză şi creson.

Cresonul e o plăntuţă care se foloseşte în special la salate şi aduce puţin la gust cu gulia. Dacă nu aveţi şi nu găsiţi înlocuiţi-l cu spanac sau chiar şi cu urzici, ştevie, leurdă sau salată verde.

Iată reţeta…

Timp: ~30min

Porţii: 4

Ingrediente: 1 foaie de aluat franţuzesc (foietaj), 800g file de somon cu sau fără piele (sau alt file de peşte: crap, novac,…), 100g creson (sau spanac, urzici…), 1 lămâie, 150 cremă de brânză gen Philadelphia (sau brânză proaspătă de vacă, untoasă şi bine scursă), 1 lingură verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel, iarba ciorii), 1-2 căţei de usturoi,  1 lingură de pesmet, 1 ou, sare, piper 

Mod de preparare:

Amestecăm brânza proaspătă cu verdeaţa tocată, usturoiul mărunţit, puţină sare şi piper.

IMG_6117_

Spălăm şi uscăm bine fileurile de somon cu şervete de hârtie. Le puteţi admira în poză alături de bucheţelul de creson :P

IMG_6118_

Punem jumătate din catitatea de creson într-o crăticioară cu 1 lingură de apă şi lăsăm pe foc 3-4 minute să se opărească.

IMG_6122_

Îl scurgem apoi bine de apă, îl tocăm şi îl păstrăm deoparte.

Întindem aluatul de foietaj pe o foaie de copt în tava în care îl vom coace. Presărăm pesmet, aşezăm fileurile de peşte pe lungime, presărăm sare, piper şi stropim cu câteva picături de zeamă de lămâie.

IMG_6125_

Radem deasupra puţină coajă de lămâie care va da o aromă deosebită şi aşezăm crema de brânză cu verdeţuri. Presărăm desupra cresonul tocat.

IMG_6129_

Împăturim aluatul şi încercăm să îi dăm o oarecare formă de peşte.

IMG_6132_

Ungem cu ou bătut şi scrijelăm cu o furculiţă nişte urme gen solzi de peşte. Dacă aveţi răbdare şi timp puteţi să vă jucaţi mai mult cu decoratul peştelui iar dacă îl preparaţi pentru o masă festivă chiar va face furori ;)

IMG_6134_

Coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu (200°C) timp de 20min până se rumeneşte aluatul.

IMG_6147_

Servim cald alături de restul de creson şi eventual o garnitură de cartofi copţi ori natur.

IMG_6157_

Ca sos vă recomand sosul de iaurt cu usturoi, e răcoritor şi merge perfect în combinaţie cu somonul ;)

Să aveţi poftă!

Un comentariu:

  1. reteta este magnifica. Atentie la aluatul cu care invelesti pestele, trebuie sa fie suptire.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails