luni, 16 august 2010

Sosul Béchamel

IMG_1413_

Sosul Bechamel este un sos alb preparat din unt, făină şi lapte sau smântână şi este folsit ca bază în diferite preparate.

Denumirea a fost atribuită după numele lui Louis Béchameil de Nointel, majordom al lui Louis XIV rege al Franţei însă se pare că adevăratele origini ale acestui sos s-ar regăsi într-un vechi sos italian numit salsa colla ce ar fi fost exportat din Italia în Franţa în secolul al-XVII-lea de către Catherine de Médicis.

Prepararea nu este complicată însă necesită ceva atenţie.

Timp: ~20min

Porţii: 6-8

Ingrediente: 60g unt, 60g făină, 1 litru lapte, nucşoară măcinată, sare, piper, smântână (opţional)

Mod de preparare:

Topim untul la foc mediu într-o cratiţă şi încorporăm făina până obţinem o cremă.

IMG_1405_

Adăugăm puţin câte puţin jumătate din cantitatea de lapte amestecând cu ajutorul unui tel în aşa fel încât să nu rămână cocoloaşe.

IMG_1408_

Adăugăm nucşoara şi mărim focul lăsând sosul să dea în clocot. Amestecăm continuu cu telul. După ce dă într-un clocot adăugăm şi restul de lapte şi lăsăm din nou să dea în clocot amestecând până prinde consistenţă.

La final potrivim de sare şi piper şi adăugăm opţional smântână după preferinţe.

IMG_1412_

Ca să testăm dacă sosul are consistenţa corectă introducem o ligură în sos şi trasăm o dungă cu degetul pe spatele lingurii. Dacă dunga rămâne bine delimitată şi sosul îmbracă dosul lingurii ca o smântână onctuoasă atunci e perfect.

Folosim sosul Bechamel la diverse preparate precum Lasagne alla bolognese, Cannelloni alla Bolognese, Ciulama de ciuperci,…

Spor la gătit!

Un comentariu:

  1. Ce nu spune nimeni la reteta de sos bechamel sau la ciulama, este faptul ca lichidul trebuie sa fie cald. In cazul in care lichidul este rece si se pune peste compozitia de unt+faina de pe foc, se fac cocolase care doar la mixer se mai dizolva(timp pierdut si nervi). Ani au trecut si cautari indelungate ca sa aflu aceasta tehnica.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails