joi, 1 decembrie 2011

Chili con carne

Chili con carne
“Chili con carne”, adică ardei iuţi cu carne, este o mâncare originară din Texas şi este adesea asociată şi cu bucătăria mexicană.
La bază este o mâncare simplă, ieftină, a oamenilor de rând, ce hrănea clasa muncitoare pe şantiere şi prizonierii din închisori. E o mâncare ce se prepara la cazan pentru popota şi în general acolo unde erau de hrănit multe guri. A devenit atât de populară de-a lungul timpului încât a fost declarată mâncarea oficială a statului Texas.
Există nenumărate variante, adică ştiţi voi vorba aia… câte bordeie atâtea obiceiuri…
Cea mai răspândită reţetă este aceasta cu fasole roşie pe care am încercat-o şi eu care are şi puţine influenţe mexicane prin prezenţa chimenului şi oreganului.
Timp: ~1h (folosind fasole gata fiartă)
Porţii: 4
Ingrediente: 500-600g carne tocată de vită, 400g fasole roşie boabe fiartă (sau din conservă), 2 cepe, 1 ardei gras roşu mare,  2 căţei de usturoi, 1 ardei iute, 200g roşii din concervă sau proaspete, 2 linguri bulion, ~200ml supă de legume sau apă, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă boia de ardei, 1 linguriţă chimen, 1 linguriţă mărghiran, 1 linguriţă oregano, 1 frunză de dafin, frunze de ţelină şi/sau pătrunjel, sare, piper
Mod de preparare:
Pregătim ingredientele şi fierbem fasolea dacă nu folosim fasole gata fiartă din conservă.
Chili con carne - ingredientele
Tocăm ceapa mărunt şi o călim în uleiul de măsline până devine sticloasă. Adăugăm apoi carnea tocată şi o călim amestecând continuu până se fărâmiţează.
Chili con carne - calim carnea tocata si ceapa
Adăugăm apoi ardeiul gras mărunţit, împreună cu cel iute şi condimentele.
Chili con carne - adaugam ardeiul gras si condimentele
Călim rapid apoi stingem cu supa de legume sau apa şi adăugăm roşiile şi bulionul.
Chili con carne - adaugam rosiile tocate
Aducem la punctul de fierbere şi adăugăm apoi fasolea fiartă şi scursă împreună cu o lingură de frunze de ţelină tocate.
Chili con carne - adaugam fasolea fiarta
Acoperim cu un capac şi fierbem la foc potrivit în jur de 30min.
Potrivim de sare, piper şi servim cald, pe loc sau a doua zi. E mai bun adoua zi ;)
Chili con carne - fierbem 30min
Servim la masă împreună cu felii de lămâie, smântână şi pâine proaspătă… o bunătate…
Chili con carne - servim cu smantana si lamaie
Merge şi o ceapă pe lângă mâncarea asta sau o murătură acră ceva, după preferinţe ;)
Chili con carne - pofta buna
Să aveţi poftă!

4 comentarii:

  1. ne surprinzi mereu cu cate o reteta super, si care nici nu este costisitoare fiind la indemana tuturor.
    cred ca este o bunatate si am sa o fac si eu cand va trece perioada postului.
    pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  2. Îți mulțumesc pentru rețete și pentru modul în care ai gândit acest blog! Spor în toate și sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos, toate cele bune si Sarbatori cu bine!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails