vineri, 3 februarie 2012

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon
Spre ruşinea mea iar am lăsat în paragină blogul ăsta de vreo două săptămâni. Îmi pare nespus de rău că scriu din ce în ce mai rar dar parcă timpul se contractă şi nu mai găsesc răgazul să scriu.
Reţeta asta chiar merită toată atenţia. Boeuf bourguignon este un mare clasic al bucătăriei franceze chiar dacă în esenţă este o mâncare de familie, o mâncare ce se face în cantităţi mari şi care e şi mai bună a doua zi reîncălzită ;)
Timpul de preparare este destul de mare fiindcă se coace molcom în aşa fel încât carnea să se frăgezească şi aromele vinului să pătrundă în toate colţurile casei :)
V-o recomand cu drag, pe noi ne-a cucerit.
Timp: ~3h
Porţii: 6
Ingrediente: 1,5kg carne de viţel, 2 morcovi, 1 ceapă, 2 linguri făină, 1 lingură ulei, 500ml vin roşu sec sau demi sec, 400-500ml supă de vită sau de legume sau apă, 1 lingură pastă de tomate, 2 căţei de usturoi, dafin, cimbru, pătrunjel, sare, piper
Garnitura: 150g bacon sărat tăiat fâşii (nu trebuie să fie afumat), 150g ciuperci, 150g arpagic (ceapă micuţă), 20g unt, 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
Porţionăm mai întâi carnea în cuburi cu latura de aprox 2cm. Nu trebuie să fie perfecte ci cam cât o înghiţitură. Aşezăm cuburile de carne pe şervete de hârtie să se usuce bine.
Boeuf Bourguignon - taiem carnea cuburi
Încingem o lingură de ulei într-o cratiţă încăpătoare şi călim baconul sărat până se topeşte grăsimea şi începe să se rumenească.
Boeuf Bourguignon - calim baconul
Scoatem fâşiile de bacon şi le păstrăm separat. Încingem bine uleiul şi grăsimea care a rămas în cratiţă şi călim cuburile de carne de vită până încep să prindă culoare.
Adăugăm morcovul şi ceapa tăiate în bucăţi mari şi călim în continuare câteva minute.
Boeuf Bourguignon - calim carnea si legumele
Presărăm deasupra două linguri de făină şi amestecăm bine ca să se încorporeze. Adăugăm apoi vinul roşu, supa de vită sau apa atât cât să acopere carnea, pasta de tomate, usturoiul feliat, dafinul şi câteva crenguţe de cimbru. Puteţi să adăugaţi şi baconul călit în această etapă pentru un plus de savoare. Eu l-am păstrat pentru la urmă.
Boeuf Bourguignon - adaugam vinul
Acoperim cu un capac şi fierbem înnăbuşit pe foc mic sau în cuptorul încins la 180°C timp de 2-3h. Carnea este gata când furculiţa pătrunde cu uşurinţă.
Între timp ne ocupăm de garnitură.
Boeuf Bourguignon - pregatim garnitura de ceapa
Aşezăm arpagicul într-o cratiţă mică împreună cu o lingură de zahăr, o lingură de unt, o lingură de apă şi un praf de sare. Acoperim cu un capac şi punem pe foc potrivit timp de 8-10min. Luăm apoi capacul şi continuăm coacerea până ceapa se rumeneşte uşor şi devine lucioasă îmbrăcată într-un caramel.
Boeuf Bourguignon - ceapa aurita
Călim ciupercile în puţin unt şi adăugăm şi fâşiile de bacon dacă nu le-aţi pus mai devreme în cratiţă cu carnea.
Boeuf Bourguignon - calim ciupercile
Odată carnea de vită gata avem două posibilităţi aici fie alegem să lăsăm carnea împreună cu legumele şi sosul exact aşa cum sunt fie scurgem sosul printr-o sită, alegem bucăţelele de carne separat şi pasăm la blender legumele împreuna cu sosul.
Eu am ales a doua variantă pentru un rezultat mai aspectuos dar cu siguranţă dacă aş fi presată de timp le-aş servi exact aşa.
Boeuf Bourguignon - mixam sosul
Am adăugăm carnea înapoi în sos, am pus deasupra ceapa caramelizată, ciupercile şi baconul şi am servit cu poftă presărat cu verdeaţă.
Boeuf Bourguignon - adaugam garnitura
La garnitură puteţi alege între cartofi natur (adică fierţi), piure, paste, orez sau pur şi simplu pâine proaspătă.
Boeuf Bourguignon cu orez
Eu am pregătit o garnitură de orez morcov, ţelină şi unt.
Absolut divin…
Să aveţi poftă!

7 comentarii:

  1. Extraordinar!!!!! Cred ca si delicios!!!pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar ca le boeuf bourguignon classique se face cu carne de vita si nu de vitel...

    RăspundețiȘtergere
  3. mm parac simt miresmele prin ecran!! ah as da toti banii castigati pe la case de pariuri pentru o iubita care sa poata gati daor pentru mine asemenea minunatii) superb!!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce reteta buna, ce amestec de ingrediente, ce gust apetisant si savuros iti lasa doar cand te uiti la farfurie, foarte reusita ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Aceasta tocana de vita este delicioasa. Preparatele acestea slow cooked isi au meritul lor. Si stir fry-ul e bun dar parca acestea fierte incet sunt mai gustoase!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails