miercuri, 7 aprilie 2010

Blinde vinken met wortelen ~ Cintezoi orb cu morcovi

IMG_2440_

Reţeta asta are o poveste tare haioasă…Se spune că a apărut într-o perioadă în care nobilimea belgiană servea cu regularitate la ospăţuri cintezoi. Acum eu nu ştiu dacă măcar pasărea asta e comestibilă dar aşa e legenda :P Să vă povestesc mai departe… Ţăranii, care în general nu îşi permiteau carne decât odată pe săptămână, duminica, tânjeau şi ei după bucatele alese de pe mesele bogătaşilor şi mai precis doreau să mănânce faimosul cintezoi. Ei, din păcate nu aveau cum să pregătească acest meniu aşa că au inventat propria versiune “adaptată” folosind carne de vită şi carne tocată de vită si porc. Au numit reţeta “cintezoi orb” sau “pasărea fără cap” deoarece, chiar dacă bucăţile de carne aveau oarecum o formă vagă de pasăre, nu aveau cap şi ochi :)

Se pare că cintezoiul orb a avut un succes mult mai mare decât cintezoiul bogătaşilor fiindcă a devenit unul din meniurile tradiţionale belgiene şi se găseşte de cumpărat gata împănat la orice carmangerie :P 

Asta a fost povestea, acum să trecem la treabă să vedem cum împănăm cintezoii ăstia nărăvaşi :)

Timp: ~40min

Porţii: 4

Ingrediente: 4 felii de muşchi de vită fraged (fiecare cam de 90g), 1 lingură unt, 1 lingură ulei, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 500g morcovi, 1 frunză de dafin, 2 rămurele de cimbru, 150-250ml bere Belgiană, 1 linguriţă muştar Dijon, sare şi piper proaspăt măcinat, pătrunjel verde pentru garnisit

Umplutura: 250g carne tocată de porc sau amestec vită cu porc, 1 gălbenuş, 1 linguriţă de salvie uscată, 1 ceapă tocată, 1 lingură de pătrunjel verde tocat, 1 linguriţă nucşoară, 1-3 linguri pesmet măcinat

Mod de preparare:

Amestecăm bine toate ingredientele pentru umplutură, adăugâd atât pesmet cât să lege compoziţia.

IMG_2422_

Împărţim compoziţia în 4 şi modelăm fiecare bucată cu mâinile ude în formă ovală.

IMG_2425_

Luăm bucăţile de muşchi de vită şi le batem cu ciocanul de carne până le aplatizăm cam de 5mm. Eu le-am pus între două folii de plastic ca să nu sară zeama în toată bucătăria.

IMG_2423_

Aşezăm apoi compoziţia pe mijlocul fiecărei felii de muşchi şi împăturim. Legăm pacheţelul cu sfoară de bucătărie ca să îşi păstreze forma.

Încingem untul şi uleiul într-o tigaie încăpătoare şi călim pacheţelele de carne pe toate părţile timp de 10min la foc potrivit.

IMG_2429_

Transferăm apoi bucăţile pe o farfurie, acoperim şi păstrăm la cald.

IMG_2431_

Adăugăm în tigaie în grăsimea rămasă ceapa tocată şi călim aproximativ 5min. Adăugăm apoi şi usturoiul tocat, morcovii tăiaţi cubuleţe, dafinul şi cimbrul.

IMG_2432_

Aducem înapoi în tigaie pacheţelele de carne, asezonăm cu sare şi piper şi turnăm berea.

IMG_2435_

Dăm într-un clocot, reducem focul, acoperim cu un capac şi fierbem înăbuşit încă 10min. Întoarcem apoi bucăţile de carne, adăugăm muştarul şi continuăm să fierbem înăbuşit sub capac încă 8-10min pănă se înmoaie morcovii şi carnea e bine pătrunsă.

IMG_2437_

Desfacem sforile şi servim împreună cu morcoveii sotaţi şi cartofi natur sau alt tip de garnitură.

IMG_2448_

Nu vă mai zic ce bine merge cu castraveciori muraţi, salată de varză roşie sau alte acrituri…

Cintezoiul ăsta fără cap şi-a făcut de cap în farfuriile noastre :P Ne-a plăcut tare şi l-am trecut deja pe lista de reţete care trebuie neapărat să le mai fac :D

Să aveţi poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails