sâmbătă, 15 decembrie 2012

Borş de legume

Bors de legume

Odată cu Postul avem ocazia sa ne apropiem mai mult de mâncarea simplă, tradiţională, gătită cu ingrediente de bază şi să redescoperim legumele în starea lor naturală. Odată cu Postul ar trebui să ne oferim o perioadă de purificare a organismului de toate grăsimile, E-urile, adaosuri chimice şi multe alte alimente nesănătoase din dieta zilnică pe care le consumăm în mod conştient sau inconştient.

De ce toată pledoaria asta vă întrebaţi…pai pentru că observ cu tristeţe că odată cu începerea Postului firmele alimentare scot la înaintare fel de fel de produse aşa zise “de post” care sunt adevărate bombe chimice. Ce e şi mai trist este că lumea caută cu disperare să cumpere absolut orice produs vândut ca produs de post. Puţin contează din ce e preparat acel pateu de post, acea prăjitură de post sau mai stiu eu ce se mai găseşte pe piaţă.

Postul este întradevăr greu de ţinut pentru că implică schimbarea obiceiurilor alimentare şi cere mai mult timp dedicat gătitului. Şi atunci mă întreb, se merită să ţii post dacă nu esti pregătit să învesteşti timp în prepararea unui meniu vegetarian sănătos? Se merită să ţii post doar ca să te hrăneşti cu alimente surogat care în loc să îţi purifice organismul îl supra-saturează cu cei mai ciudaţi compuşi chimici pe care îi inventează producătorii alimentari?    

Eu nu ţin post însă încerc să adopt zilnic o alimentaţie echilibrată şi să fiu conştientă de conţinutul a tot ceea de decid să mănânc. Urmăresc mereu lista de ingrediente a produselor înainte de a decide să le cumpăr şi chiar dacă nu pot elimina de tot produsele cu conservanţi încerc să le limitez prezenţa în alimentaţia familiei mele.

Pentru cei care se hotărăsc să ţină post şi nu numai, vă prezint o reţetă simplă de borş de legume care se prepară uşor şi ingredinetele le puteţi varia în funcţie de sezon.

Timp: ~50min

Porţii: 6

Ingrediente: 1 morcov, 1 ceapă, 1/2 dovlecel, 1/2 ardei gras roşu,1/4 ţelină, 1 mână de fasole verde (proaspătă sau congelată), 2 cartofi, 1-2 frunze de varză, o mână de fidea fină, leuşten, ţelină frunze, pătrunjel, 1 lingură ulei, 500ml borş proaspăt, sare

Mod de preparare:

Tăiem toate legumele în cubuleţe cât de cât egale. Eu am profitat de ocazie ca să testez noua achiziţie în materie de ajutor în bucătărie: un tocător electric cu un cap special pentru tăiat cubuleţe ;)

Legume pentru bors

Mi-ar fi plăcut să facă cubuleţele mai mari şi mai bine definite dar a fost ok şi aşa mai ales că a tocat toate legumele în mai puţin de 1min :P

Încingem o lingură de ulei şi călim toate legumele la foc iute.

Ingrediente bors de legume

Adăugăm cam 2l de apă şi lăsăm pe foc la mediu până dă într-un clocot. Încercăm o bucăţică de cartof şi dacă e aproape fiert dar nu e încă foarte moale, adăugăm borşul şi mai dăm într-un clocot scurt.

Preparare bors de legume

La final potrivim de sare, adăugăm o mână de fidea fină, verdeaţa tocată (ţelină, leuşten, pătrunjel) şi luăm de pe foc.

Fideaua nu trebuie să fiarbă, fiind atât de măruntă se va înmuia exact cât trebuie doar dacă ia contact cu ciorba fierbinte. Legumele trebuie să fie fierte atât cât să rămână încă crocante, tot farmecul borsului ăsta este să simţim fiecare legumă în parte cu gustul ei distinctiv. Nu vrem în nici un caz să mâncăm o fiertură omogena în care totul e păstos şi gusturile s-au amestecat şi nu mai distingi ce legume ai în farfurie.

Bors de legume 

Poftă bună!

3 comentarii:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails