duminică, 18 aprilie 2010

Maioneză

IMG_2357_

Timp: ~ 10min (preparare la mixer)

Porţii: 4

Ingrediente: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, 150ml ulei de floarea soarelui, sare fină, piper (de preferinţă alb)

Mod de preparare:

Amestecăm bine toate ingredientele mai puţin uleiul. Este foarte important ca toate să fie la temperatura camerei.

IMG_2348_

Adăugăm uleiul puţin câte puţin mixând energic cu un tel, lingură de lemn sau la mixer.

IMG_2350_

La final vom obţine o maioneză bine legată ce nu curge de pe lingură.

IMG_2351_

Bine de ştiut:

- Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

- Dacă din anumite motive maioneza se taie atunci mai folosim un gălbenuş suplimentar şi luăm cantităţi mici din maioneza tăiată şi încercăm să recreem emulsia.

- De preferabil ar fi să nu mai adăugăm sare la final ca nu cumva să rămână nedizolvată şi să strice aspectul maionezei.

- Se mai poate adăuga un strop de zeamă de lămâie sau oţet la final ca să albească emulsia.

- Maioneza se păstrează proaspătă la frigider până la 48h cu o folie alimentară desupra ca să nu formeze crustă.

- O variantă la maioneza clasică ar fi să folosim oul întreg cu tot cu albuş şi să mărim cantitatea de ulei. Va ieşi o cantitate dublă de maioneză, cu un aspect mai deschis la culoare, la fel de gustoasă şi cu un conţinut caloric mai mic.

Spor la gătit!

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails