Timp: ~ 10min (preparare la mixer)
Porţii: 4
Ingrediente: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet, 150ml ulei de floarea soarelui, sare fină, piper (de preferinţă alb)
Mod de preparare:
Amestecăm bine toate ingredientele mai puţin uleiul. Este foarte important ca toate să fie la temperatura camerei.
Adăugăm uleiul puţin câte puţin mixând energic cu un tel, lingură de lemn sau la mixer.
La final vom obţine o maioneză bine legată ce nu curge de pe lingură.
Bine de ştiut:
- Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
- Dacă din anumite motive maioneza se taie atunci mai folosim un gălbenuş suplimentar şi luăm cantităţi mici din maioneza tăiată şi încercăm să recreem emulsia.
- De preferabil ar fi să nu mai adăugăm sare la final ca nu cumva să rămână nedizolvată şi să strice aspectul maionezei.
- Se mai poate adăuga un strop de zeamă de lămâie sau oţet la final ca să albească emulsia.
- Maioneza se păstrează proaspătă la frigider până la 48h cu o folie alimentară desupra ca să nu formeze crustă.
- O variantă la maioneza clasică ar fi să folosim oul întreg cu tot cu albuş şi să mărim cantitatea de ulei. Va ieşi o cantitate dublă de maioneză, cu un aspect mai deschis la culoare, la fel de gustoasă şi cu un conţinut caloric mai mic.
Spor la gătit!
Eu o fac asa: http://www.youtube.com/watch?v=dC4C0JbMeHY
RăspundețiȘtergere;)