Vara trece încet încet, vine toamna, se scutură nucile, se coc bostanii, ne pregătim de sezonul rece…
Într-o ultimă tentativă de a ţine soarele la noi în farfurii am pregătit această delicioasă mâncare italiană de dovlecei.
Seamănă cu o musaca aţi zice, doar că nu are carne şi are mult mult parmezan şi mozzarella ;)
Timp: ~1h20min
Porţii: 6-8
Ingrediente: ~2kg dovlecei, sos de roşii din 1kg roşii, 300g mozzarella, 100g parmezan ras, 2 ouă, 2 linguri sos pesto sau o mână de frunze de busuioc, ulei pentru prăjit, sare, piper
Mod de preparare:
Spălăm, tăiem capetele dovleceilor şi îi feliem pe lungime în felii subţiri. Îi presărăm cu sare şi îi aşezăm pe şervete de hârtie să se absoarbă zeama.
Încingem uleiul şi prăjim la foc iute feliile de dovlecei până prind puţină culoare.
Le scoatem pe şervete de hârtie să scăpăm de excesul de ulei.
Pregătim sosul de roşii ca în reţeta de aici şi obţinem un sos dens şi bun. Pregătim apoi sosul pesto. Ideal ar fi să îl aveţi deja pregătit ca să câştigaţi timp. În orice caz dacă vreţi puteţi folosi direct frunze de busuioc proaspete fără să le mai faceţi sos.
Aşezăm apoi într-o tavă încăpătoare câteva linguri de sos de roşii şi tapetăm cu felii de dovlecei.
Aşezăm felii de mozzarella, sos pesto sau frunze de busuioc şi parmezan ras.
Urmează iar un strat de sos de roşii, apoi dovlecei, brânză, busuioc, până terminăm ingredientele. Ultimul strat să fie de sos de roşii.
Batem ouăle cu puţină sare, piper şi le turnăm deasupra.
Presărăm parmezan ras din belsug şi coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180°C) timp de aproximativ 30min până prinde o crustă rumenă deasupra.
Atât de bun a ieşit că a mâncat şi iubitul meu cu mare poftă, el care nu prea agrează dovleceii ;)
Să aveţi poftă!
delicios! multumesc pentru retete! imi place mult ce gatesti, gatesc mai des de cand am descoperit blogul tau!
RăspundețiȘtergere