Spre ruşinea mea iar am lăsat în paragină blogul ăsta de vreo două săptămâni. Îmi pare nespus de rău că scriu din ce în ce mai rar dar parcă timpul se contractă şi nu mai găsesc răgazul să scriu.
Reţeta asta chiar merită toată atenţia. Boeuf bourguignon este un mare clasic al bucătăriei franceze chiar dacă în esenţă este o mâncare de familie, o mâncare ce se face în cantităţi mari şi care e şi mai bună a doua zi reîncălzită ;)
Timpul de preparare este destul de mare fiindcă se coace molcom în aşa fel încât carnea să se frăgezească şi aromele vinului să pătrundă în toate colţurile casei :)
V-o recomand cu drag, pe noi ne-a cucerit.
Timp: ~3h
Porţii: 6
Ingrediente: 1,5kg carne de viţel, 2 morcovi, 1 ceapă, 2 linguri făină, 1 lingură ulei, 500ml vin roşu sec sau demi sec, 400-500ml supă de vită sau de legume sau apă, 1 lingură pastă de tomate, 2 căţei de usturoi, dafin, cimbru, pătrunjel, sare, piper
Garnitura: 150g bacon sărat tăiat fâşii (nu trebuie să fie afumat), 150g ciuperci, 150g arpagic (ceapă micuţă), 20g unt, 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
Porţionăm mai întâi carnea în cuburi cu latura de aprox 2cm. Nu trebuie să fie perfecte ci cam cât o înghiţitură. Aşezăm cuburile de carne pe şervete de hârtie să se usuce bine.
Încingem o lingură de ulei într-o cratiţă încăpătoare şi călim baconul sărat până se topeşte grăsimea şi începe să se rumenească.
Scoatem fâşiile de bacon şi le păstrăm separat. Încingem bine uleiul şi grăsimea care a rămas în cratiţă şi călim cuburile de carne de vită până încep să prindă culoare.
Adăugăm morcovul şi ceapa tăiate în bucăţi mari şi călim în continuare câteva minute.
Presărăm deasupra două linguri de făină şi amestecăm bine ca să se încorporeze. Adăugăm apoi vinul roşu, supa de vită sau apa atât cât să acopere carnea, pasta de tomate, usturoiul feliat, dafinul şi câteva crenguţe de cimbru. Puteţi să adăugaţi şi baconul călit în această etapă pentru un plus de savoare. Eu l-am păstrat pentru la urmă.
Acoperim cu un capac şi fierbem înnăbuşit pe foc mic sau în cuptorul încins la 180°C timp de 2-3h. Carnea este gata când furculiţa pătrunde cu uşurinţă.
Între timp ne ocupăm de garnitură.
Aşezăm arpagicul într-o cratiţă mică împreună cu o lingură de zahăr, o lingură de unt, o lingură de apă şi un praf de sare. Acoperim cu un capac şi punem pe foc potrivit timp de 8-10min. Luăm apoi capacul şi continuăm coacerea până ceapa se rumeneşte uşor şi devine lucioasă îmbrăcată într-un caramel.
Călim ciupercile în puţin unt şi adăugăm şi fâşiile de bacon dacă nu le-aţi pus mai devreme în cratiţă cu carnea.
Odată carnea de vită gata avem două posibilităţi aici fie alegem să lăsăm carnea împreună cu legumele şi sosul exact aşa cum sunt fie scurgem sosul printr-o sită, alegem bucăţelele de carne separat şi pasăm la blender legumele împreuna cu sosul.
Eu am ales a doua variantă pentru un rezultat mai aspectuos dar cu siguranţă dacă aş fi presată de timp le-aş servi exact aşa.
Am adăugăm carnea înapoi în sos, am pus deasupra ceapa caramelizată, ciupercile şi baconul şi am servit cu poftă presărat cu verdeaţă.
La garnitură puteţi alege între cartofi natur (adică fierţi), piure, paste, orez sau pur şi simplu pâine proaspătă.
Eu am pregătit o garnitură de orez morcov, ţelină şi unt.
Absolut divin…
Să aveţi poftă!
arata foarte foarte bine! Pup
RăspundețiȘtergereExtraordinar!!!!! Cred ca si delicios!!!pupici
RăspundețiȘtergereDoar ca le boeuf bourguignon classique se face cu carne de vita si nu de vitel...
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!!Cred ca e delicios!
RăspundețiȘtergeremm parac simt miresmele prin ecran!! ah as da toti banii castigati pe la case de pariuri pentru o iubita care sa poata gati daor pentru mine asemenea minunatii) superb!!
RăspundețiȘtergerece reteta buna, ce amestec de ingrediente, ce gust apetisant si savuros iti lasa doar cand te uiti la farfurie, foarte reusita ;)
RăspundețiȘtergereAceasta tocana de vita este delicioasa. Preparatele acestea slow cooked isi au meritul lor. Si stir fry-ul e bun dar parca acestea fierte incet sunt mai gustoase!
RăspundețiȘtergere