E toamnă, a ieşit fasolea boabe aşa că iahnia de fasole e la ea acasă. Cu afumătură şi cârnaţi pentru gurmanzi sau simplă (de post) e la fel de savuroasă. Eu am optat de data aceasta pentru varianta fară carne şi carnivorul meu de acasă nu a zis nu când i-am întins o farfurie de iahnie :P
Timp: ~2h
Porţii: 4
Ingrediente: aprox. 500g fasole boabe, 1 morcov, 1 ceapa, 1-2 căţei de usturoi, 200ml bulion sau suc de roşii, boia de ardei (opţional), sare, piper, dafin, cimbru, 1-2 linguri ulei, patrunjel şi mărar verde
Mod de preparare:
Punem fasolea la înmuiat în apă cu sare cu o seară înainte de a începe să pregătim mâncarea. Dacă e fasole nouă atunci nu mai e nevoie de înmuiat, va fierbe repede.
A doua zi scurgem apa, înlocuim cu alta şi fierbem până dă în clocot. Schimbăm apa, lăsăm să fiarbă din nou şi iar o înlocuim. Repetăm de trei ori figura ca să eliminăm substanţa ce provoacă balonarea şi gazele :P Lăsăm să fiarbă în ultima apă până se înmoaie bobul.
Între timp ne ocupăm de sos.
Tăiem cepa şi usturoiul mărunt şi le călim în ulei.
Adăugăm apoi morcovul ras şi condimentele şi călim câteva minute până se înmoaie.
Adăugăm apoi bulionul sau sucul de roşii şi dăm totul într-un clocot.
Când fasolea este fiartă turnăm sosul peste ea şi lăsăm să fiarbă în continuare. Mai scurgem din zeamă dacă e prea multă. Ar trebui să fie cât să cuprindă fasolea sau chiar mai puţină dacă sosul a ieşit şi el zemos.
Adăugăm verdeaţa şi lăsăm să fiarbă la foc mic până mai scade şi se îngroaşă. Dacă vă place mai grosuţă puteţi să îi faceţi un răntaj de făină.
Cam asta am obţinut ;)
Am servit cu castraveciori muraţi şi cu pâine proaspătă.
Poftă bună!
In loc de patrunjel si marar se mai poate folosi leustean si credeti-ma are un gust cu totul aparte, mult mai bun, incercati si veti vedea ca am avut dreptate. ' va urez pofta buna '.
RăspundețiȘtergereInteresant cu leustean, nu am incercat pana acum. Multumesc pentru sfat, data viitoare cand mai fac iahnie o sa incerc cu leustean.
RăspundețiȘtergereCe spuneti si de cateva frunze de telina?
RăspundețiȘtergere:D Ce sa spun, ca mi se facu o pofta de iahnie... Trebuie sa o prepar cat de curand ca adevarul e ca nu am mai gatit cam de multisor ceva cu fasole ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc petru sfaturi, am notat pentru urmatoarea tura.