E toamna, recolta de varza proaspata e prezenta prin toate pietele asa ca e momentul potrivit pentru o mancare de varza calita. Cu carne sau fara e tot atat de gustoasa, dulce si suculenta… ti se topeste in gura :D
Eu am ales sa o prepar cu carne de porc si cu ceva afumatura pentru carnivorul meu drag caruia ii place mai degraba carnea cu varza decat varza cu carne :P
Timp: 1h
Portii: 4
Ingrediente: 400g carne de porc, 100g afumatura (ciolan, piept afumat, kaizer…), 1 varza mica, 1 ceapa, 1 morcov mic, 1 rosie marisoara (sau 150ml soc de rosii), 1-2 linguri ulei (depinde cat de grasa e carnea), sare, piper, dafin, cimbru, patrunjel, marar
Mod de preparare:
Incepem prin a taia varza fideluta pentru ca necesita mai mult timp si e bine sa o avem pregatita. Procedeul e simplu daca avem un cutit bine ascutit. Taiem varza pe jumatate de la cotor si incepem sa taiem fidelute de la baza fiecarei jumatati pana ramanem doar cu cotorul.
Spalam apoi carnea si o taiem cuburi. Eu am avut doua cotlete de porc si o bucatica de ciolan afumat a carui soric a facut toti banii… ;)
Punem bucatelele de carne la calit in oala cu 1-2 linguri de ulei. Va mai lasa si carnea grasime asa ca nu puneti mult ulei.
Amestecam si calim carnea pe toate partile pana incepe sa se rumeneasca. Adaugam si condimente (sare, piper, cimbru, dafin).
Curatam ceapa si morcovul, le tocam marunt (morcovul eu l-am dat prin razatoarea mare) si le adaugam peste carne.
Calim si legumele cateva minute si apoi incepem sa adaugam treptat varza taiata fideluta.
Adaugam intai o mana de varza, amestecam pana incepe sa se caleasca si sa se inmoaie, apoi adaugam inca o mana de varza si tot asa pana terminam toata varza. De aia ii si zice varza calita fiindca se caleste pana de inmoaie.
Adaugam apoi aprox 200ml de apa, sare dupa gust, marar, patrunjel si rosia tocata sau sucul de rosii.
Amestecam si lasam sa fiarba 15-20min sub capac pana de inmoaie bine varza.
Luam apoi capacul si dam cratita cu varza la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru inca 20-30min pana se rumeneste frumos deasupra si scade zeama.
Testam daca varza e fiarta si apoi o scoatem din cuptor. Varza trebuie sa se topeasca in gura, sa fie suculenta si sa nu iti ramana in gat cand o manaci (dupa cum zice mama mea).
Facem rapid o mamaliguta si servim. Ar merge bine si cu paine dar parca mamaliga sta cel mai bine langa varza calita.
Ardeiul iute face si el parte din peisaj, aduce acel strop de cotrast in toata povestea asta ;)
Pofta buna!
...super bun!!!
RăspundețiȘtergere...multzumim frumos de retzetä!!
...
Cu placere ;)
RăspundețiȘtergerePofta buna!
maine fac si eu o varza cu codite de purcelus proaspete si cu codite afumate am gasit eu in piata din micro 19....
RăspundețiȘtergereaoleu ce pofta mi-ai facut... n-am facut varza calita proaspata anul asta dar acum chiar trebuie sa fac ca nu mai pot de pofta!
RăspundețiȘtergeremultumesc de reteta.a iesit prea buna.
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine! La cat mai multe retete reusite ;)
RăspundețiȘtergereacuma am sa incerc si eu aceasta reteta eu cred ca e f buna pt ca arata super bine ms mult
RăspundețiȘtergereSpor la varza calita si pofta mare ;)
RăspundețiȘtergereMmmm ce bine arata!
RăspundețiȘtergereF buna reteta, mersi mult de post. Imi place siteul, are multe retete usor de preparat, si in special cu ingrediente usor de gasit.
RăspundețiȘtergerePt cei si mai ales pt cele interesate de retete mai "exotice", recomand cu caldura si http://www.jamieoliver.com/ , dar ingredientele sunt mai greu de gasit, mai ales sa fie si proaspete.
Pofta buna!
Multumesc frumos pentru aprecieri ;)
RăspundețiȘtergerevreau sa fac o surpriza nevestei sper sami iasa bine mancarea
RăspundețiȘtergereva recomand sa incercati e de nota 10++++++ ft buna eu am pus bacon de porc afumat cubulete mai mari asa cu grasime pe ele a iesit super si am trisat cand am bagat la cuptor am pus si cateva ciuperci mici taiate in doua marimea unui dop de sticla
RăspundețiȘtergerepofta buna
mersi.o.sa.inkerk.si.eu.
RăspundețiȘtergeream facut si eu acum am scos-o din cuptor nu am gustat nu am incercat ciii am urmat instructiunile cu sfintenie numai din miros imi dau seama ca a iesit CRIMINALA-esti tare fato ce mai ferice de sotul tau ....
RăspundețiȘtergerePofta buna va doresc si o saptamana excelenta!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru reteta
RăspundețiȘtergereA iesit foarte bune.
Felicitari.
foarte buna! recomand cu placere! Multumesc mult!!!!
RăspundețiȘtergereArata ft bine am sa pregatesc si eu om seara asta
RăspundețiȘtergereF Buna ,multumim pt post.
RăspundețiȘtergereO reteta foarte buna. .. iti voi urma sfaturile.Spor la gatit!
RăspundețiȘtergereAcum incerc si eu aceasta reteta! Si am numai 12 ani.. Sper ca mami sa fie surprinsa! Multumesc , frumos! :*
RăspundețiȘtergere