Anul ăsta de Paşte nu am gătit mai nimic deosebit faţă de ceilalţi ani, abia am avut timp să prepar bucatele tradiţionale: ouă roşii, drob, pască, borş de miel, friptură de miel în vin roşu şi cozonac. Ei dar cozonacul a fost unul special…
Deobicei fac cozonac cu nucă şi cacao însă de data asta am pregătit o umplutură de mac, l-am împletit şi l-am copt în tava rotundă cu gaură pe mijloc ;) A ieşit o minunăţie!
Timp: ~3h
Porţii: 1 cozonac mare
Ingrediente:
Aluatul: 600g făină 000, 1 plic de drojdie uscată (7g) sau 20g drojdie proaspătă, 180ml lapte călduţ, 125g smântână, 120-150g zahăr, 2 ouă + 1 galbenuş, 50g unt topit, 3 linguri de ulei, un praf de sare, coajă de lămâie/portocală, esenţă de vanilie şi rom
Umplutura: 150g mac, 150ml lapte, 4-5 linguri de zahăr, vanilie
Uns deasupra: 1 albuş, 2 linguri de lapte, 1 linguriţă de mac sau zahăr grunjos
Mod de preparare:
Atenţie, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Dacă folosiţi drojdie proaspătă o sfărâmaţi uşor cu furculiţa, o amestecaţi cu puţin lapte călduţ, un praf de zahăr şi unul de făină şi o lăsaţi vreo 10min la loc cald până începe să facă bule.
Dacă folosiţi drojdie uscată atunci o amestecaţi cu făina şi treceţi direct la frământat.
Eu am avut un ajutor de nădejde pentru frământat şi dospit cozonacul: maşina de făcut pâine. Am pus toate ingredientele în cuvă în ordinea specificată de maşina mea respectiv întâi cele lichide şi apoi cele solide.
Am selectat programul de aluaturi şi după 1h30min am avut aluatul gata de pus la copt ;)
Dacă îl frământaţi la mână atunci puteţi găsi câteva indicaţii la cozonacul cu nucă şi cacao.
Ok, dar cât s-a dospit cozonacul nu am stat degeaba :) am pregătit umplutura de mac…
Am măcinat macul la roboţel şi l-am fiert în lapte, cu zahăr şi arome până s-a înmuiat şi a absorbit tot lichidul, cam 15min. Apoi l-am lăsat la răcit.
Odată crescut aluatul l-am împărţit în două şi am întins câte o foaie mai mult ovală decât rotundă.
Am întins pe foaie jumătate din compoziţia de mac şi am răsucit pe partea mai lungă.
Am procedat la fel şi cu cealaltă bucată de aluat şi la final le-am răsucit împreună.
Aşezăm cozonăcelul în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină şi lăsăm la cald să mai crească pentru vreo 10min cât se încinge cuptorul la mediu (200°C).
Înainte de a băga tava în cuptor ungem deasupra cu albuşul bătut cu 2 linguri de lapte şi presărăm mac sau zahăr dacă doriţi.
Lăsăm să se coacă la foc mediu pentru vreo 15min apoi reducem un pic focul (~180°C) şi continuăm coacerea pentru încă 30-40min.
Dacă trece testul scobitoarei e gata ;)
Lăsăm să se răcorească câteva ore înainte de a-l tăia… e grea aşteptarea aşa e :) dar vă zic eu că merită.
Pofos, aromat, un deliciu de cozonac…
Poftă mare şi toate cele bune!
Hristos A Înviat!
HRISTOS A INVIAT!!!
RăspundețiȘtergereNu am mancat niciodata cozonac umplut doar cu mac dar suna interesant. Nu contest faptul ca gustul e nemaipomenit dar tare as vrea sa gust si eu. Poate cand mai faci imi trimiti si mie o bucatica ;)
Adevarat A Inviat! Te astept cu drag la o felie de cozonac cu mac ;) Dar grabestete ca mai e doar o bucatica :P
RăspundețiȘtergereIngenioasa idee sa faci cozonac sub forma de colac
RăspundețiȘtergereeste foarte aspectuos, cred ca este grozav cu mac cu atat mai mult ca mie imi place macul f. mult.
Nu am mai mancat cozonac cu umplutura de mac
esti grozava am sa fac si eu, promit
Multumesc, sa il incercati si astept impresii ;)
RăspundețiȘtergereArata extraordinar.
RăspundețiȘtergereMersi pentru reteta.
Cu placere Pescuit si spor la cozonaci ;)
RăspundețiȘtergere