Vă împărtăşesc o reţetă extraordinară pe care am descoperit-o întâmplător într-o revistă culinară veche: dovlecei umpluţi cu couscous sub o crustă gustoasă de telemea. Eu nu sunt aşa amatoare de dovlecei verzi însă preparaţi în felul ăsta m-au cucerit ;)
Am adaptat putin reteta si iata ce a iesit…
Timp: ~1h
Porţii: 4
Ingrediente: 2 dovlecei verzi mari sau 4 mai mici (~1kg în total), 1 ardei gras roşu, 150g couscous, 120ml apă fiartă (sau supă de legume), 3 linguri ulei de măsline, 2 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri de brânză proaspătă, iaurt sau smântână, 200g telemea de oi, 60g unt, ~10 frunze proaspete de mentă, mărar, sare, piper
Mod de preparare:
Iată dovleceii mei…
Încingem cuptorul la 250°C, tăiem ardeiul pe jumătate, îl curăţăm de cotor şi îl punem într-o tavă la cuptor pentru cca. 10min.
Îl scoatem apoi şi îl lăsăm să se răcorească. Reducem temperatura cuptorului la 200°C şi ne ocupăm de couscous.
Eu am folosit couscous arăbesc care nu necesită fierbere. Aşadar l-am aşezat într-un castron, am turnat apa fierbinte (sau supa) şi l-am lăsat sub capac cam 10min să se umfle. Am adăugat şi un cubuleţ de unt şi un praf de sare.
Buun, ne ocupăm acum de scobit dovleceii…
Dacă aveţi dovlecei mari îi tăiaţi în două pe lungime dacă nu, faceţi ca mine, tăiaţi doar o fâşie subţire pe lungime. Apoi cu o linguriţă începeţi să scobiţi miezul lăsând o margine destul de cărnoasă. Eu mi-am delimitat cu vârful unui cuţit grosimea marginii şi apoi am scobit cu linguriţa.
Ok, acum facem compoziţia. Curăţăm ardeii copţi de coajă şi îi tăiem cuburi. Zdrobim brânza telemea cu furculiţa sau o tăiem cubuleţe mici şi punem deoparte jumătate din cantitate. Amestecăm coucous-ul cu pulpa de ardei, menta tocată, telemeaua, brânza proaspătă (sau iaurtul sau smântâna), uleiul, zeama de lămâie, sare şi piper după gust.
Umplem dovleceii cu acest delicios amestec şi îi aşezăm într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Presărăm restul de telemea deasupra, adăugăm bucăţele de unt şi presărăm mărar.
Coacem în cuptorul încins la foc potrivit (200°) timp de 25-30min.
Au ieşit super gustoşi. Crusta de telemea de deasupra e incredibil de bună.
Servim calzi cu iaurt sau smântână, mmm… o nebunie…
Poftă mare!
Interesanta reteta. Presupun ca si foarte gustoasa. Nu am mancat pana acum dar cu siguranta voi incerca. Pupici
RăspundețiȘtergereChiar azi am mai mancat o portie, am facut-o de doua ori pana acum ;)
RăspundețiȘtergereBuuna, sa o incerci ca merita!
Te pup.