miercuri, 15 septembrie 2010

Găluşte cu prune ~ Gomboţi

IMG_5316_

Bunica mea din Ardeal adora gomboţii, şi eu am pregătit acest desert în amintirea ei.

E un dulce simplu, fără pretenţii dar care păstrează vie, în fiecare muşcătură, aroma copilăriei… Ce bine că putem din când în când să ne întoarcem în timp prin intermediul memoriei gustative…

Timp: ~1h

Porţii: 4

Ingrediente: 12 prune mici sau 6 mai mari, 12 cuburi/linguriţe zahăr

Aluat: 1kg cartofi, 75g făină, 75g griş, 1 ou, 2 linguri de zahăr (opţional), un praf de sare, nucşoară

Crusta: 4 linguri unt, 100g pesmet, 100g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, scorţişoară

Mod de preparare:

Spălăm cartofii şi îi fierbem în coajă într-o oală mare cu apă.

IMG_5266_

Când sunt suficient de fierţi ca să intre uşor furculiţa în ei îi trecem prin jet de apă rece, îi decojim şi îi pasăm. Ar fi bine să folosim maşina de tocat ca să obţinem un piure fin fără bucăţele nestrivite însă în lipsă de maşină de tocat putem folosi şi pasatorul.

IMG_5298_

Frământăm apoi cu făină, griş, ou, un praf de sare, nucşoară şi 2 linguri de zahăr dacă vă place mai dulce.

IMG_5300_

Spălăm prunele, le scoatem sâmburele şi aşezăm în locul lui un cub sau o linguriţă de zahăr. Dacă sunt mari le tăiem în două sau în patru şi le presărăm cu aceeşi cantitate de zahăr.

IMG_5277_

Cu mâinile tapetate cu făină înfăşurăm fiecare prună sau bucată de prună în aluat în aşa fel încât să fie bine acoperită şi să obţinem o sferă. Aluatul e destul de lipicios dar dacă treceţi mereu mâinile prin făină se poate lucra bine. Ar trebui să ne ajungă aluatul pentru 12 găluşte.

IMG_5307_

Punem la fiert o oală mare cu apă şi sare. Când începe să clocotească reducem focul şi aşezăm uşor găluştele fără să se suprapună între ele. Fierbem în mai multe rânduri dacă nu încap toate odată.

IMG_5311_

Fierbem găluştele la foc moale fără să clocotească timp de aprox. 10min. Când s-au ridicat la suprafaţă sunt gata.

Între timp pregătim crusta de pesmet. Topim untul într-o tigaie încăpătoare, adăugăm pesmetul şi îl rumenim uşor amestecând continuu. Nu îl ardem, ci doar îl aurim puţin.

IMG_5305_

Luăm de pe foc, adăugăm zahărul, zahărul vanilat, scorţişoara şi amestecăm bine.

IMG_5309_

Când găluştele sunt fierte, le scoatem din apă cu spumiera, le scurgem bine şi le tăvălim prin pesmetul cu zahăr.

IMG_5313_

Servim imediat călduţe cu supliment de zahăr pentru cine doreşte.

IMG_5315b_

Mmm… se topesc în gură. Sunt foarte pufoase şi aromate iar crusta crocantă de la exterior e o nebunie.

IMG_5322b_

Ideal ar fi să le serviţi pe loc, cu toate că nici reci nu sunt deloc rele însă pesmetul se înmoaie şi nu mai e crocant.

Să aveţi poftă!

4 comentarii:

  1. Delicios !!!!
    Ma bucur sa aud ca mai sunt persoane care gasesc in galustele cu prune, gustul copilariei.
    Desertul care ma mai duce cu gindul la aceste galuste: Papanasi fierti; seamana foarte bine, la exterior nici nu se deosebesc, se pot umple si cu prune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te pup Simona, intradevar si papanasii fierti sunt o bunatate. Pacat ca tinerii si copii din ziua de azi au alte preferinte in materie de dulciuri si nu mai apreciaza lucrurile simple gatite in casa.

    RăspundețiȘtergere
  3. daa super si gombotii si papanasii fierti ..idem ,gusturile copilariei ,bunica....chiar mi'e dor ,poate 30de ani decand n'am mai mancat ??parca unii's cu cartofi si altii cu branza de vaci ..

    RăspundețiȘtergere
  4. reteta ardeleneasca. nu prea gasesti prin restaurantele din buc

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails