După legumele alandala pe care le-am pregătit de curând, am zis eu să continui seria mâncărurilor cu legume ca să nu zic că a trecut toamna fără să mă satur de ele ;)
Vă încurajez şi pe voi să consumaţi legume din plin, măcar acum când sunt şi la preţuri accesibile.
Aşadar, iată un ghiveci călugăresc, uşor, de post şi plin de vitamine.
Dacă o să mă întrebaţi de ce îi zice călugăresc, am să dau cu bănuitul şi am să vă zic că pe semne că asta or mânca măicuţele şi călugării pe la mănăstiri. Mă înşel?
Timp: ~40min
Portii: 4-6
Ingrediente: ~1kg legume asortate (ceapă, cartof, ardei gras, dovlecel, vânătă, morcov, ciupercuţe, ţelină, măr, …), 1 ceaşcă de orez, ~150ml suc de roşii, 1-2 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de floarea soarelui, busuioc, cimbru, dafin, sare, piper
Mod de preparare:
Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele în cuburi. Încingem uleiul într-o cratiţă încăpătoare şi călim rapid legumele la foc iute.
Adăugăm orezul clătit bine de trei ori, sucul de roşii şi încă 3 ceşti de apă.
Reducem focul şi lăsăm să dea în câteva clocote timp în care pornim cuptorul. Adăugăm apoi condimentele, usturoiul mărunţit şi băgăm cratiţa în cuptor la foc mediu până se umflă orezul şi se coc legumele, vreo 20-30min. Nu mai amestecăm deloc în ghiveci ca să nu facem totul un terci.
Iată ce am scos din cuptor…
… o bunătate de mâncărică ce miroase a toamnă ;)
Servim călduţ cu murături, salată de roşii sau ardei copţi, cât se mai găsesc prin pieţe.
Să fiţi sănătoşi!
foarte frumos arata si sunt convinsa ca e si foarte gustos! o sa incerc si eu reteta zilele astea :)
RăspundețiȘtergereAm incercat si a iesit super. Doar ca am adaugat mult piper alb :) si am cam stricat gustul
RăspundețiȘtergere