Aluatul fraţuzesc brisée este foarte des folosit ca bază pentru tarte de tot felul. Se coace în general odată cu umplutura şi are un gust oarecum neutru şi o consistenţă sfărâmicioasă.
Iată reţeta clasică franţuzescă pentru acest tip de aluat…
Timp: ~35min
Porţii: ~500g aluat, suficient pentru 2 tarte
Ingrediente: 250g făină tip 45 sau 55, 1 praf de sare (5g), 125g unt moale nesărat, 1 gălbenuş de ou, 50ml apă, 40g zahăr (opţional, se adaugă doar pentru tarte dulci)
Mod de preparare:
Cernem întâi făina împreună cu sarea, apoi începem să încorporăm untul la temperatura camerei.
Frecăm untul cu făina între mâini până devine ca un nisip.
Încorporăm apoi gălbenuşul, apa şi eventual zahărul dacă vreţi să obţineţi un aluat pentru tartă dulce.
Malaxăm rapid aluatul, strivindu-l cu podul palmei ca să îl omogenizăm până obţinem o bilă. Trebuie să lucrăm repede şi să nu frământăm prea mult. Dacă aveţi un robot de bucătărie care ştie să malaxeze il puteţi pune la treabăm, vă va uşura munca.
Lăsăm aluatul să se odihnească la frigider în jur de 20min apoi îl întindem cu sucitorul până obţinem o foaie de aproximativ 3mm grosime pe care o aşezăm în tava de tartă unsă şi tapetată cu făină.
De aici încolo vom construi diverse tarte dulci sau aperitiv. Vă voi da câteva idei în posturile ce vor urma ;)
Staţi pe aproape!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu