miercuri, 27 octombrie 2010

Pâte brisée ~ Aluat sfărâmicios

IMG_2524_

Aluatul fraţuzesc brisée este foarte des folosit ca bază pentru tarte de tot felul. Se coace în general odată cu umplutura şi are un gust oarecum neutru şi o consistenţă sfărâmicioasă.

Iată reţeta clasică franţuzescă pentru acest tip de aluat…

Timp: ~35min

Porţii: ~500g aluat, suficient pentru 2 tarte

Ingrediente: 250g făină tip 45 sau 55, 1 praf de sare (5g), 125g unt moale nesărat, 1 gălbenuş de ou, 50ml apă, 40g zahăr (opţional, se adaugă doar pentru tarte dulci)

Mod de preparare:

Cernem întâi făina împreună cu sarea, apoi începem să încorporăm untul la temperatura camerei.

IMG_2517_

Frecăm untul cu făina între mâini până devine ca un nisip.

IMG_2519_

Încorporăm apoi gălbenuşul, apa şi eventual zahărul dacă vreţi să obţineţi un aluat pentru tartă dulce.

IMG_2520_

Malaxăm rapid aluatul, strivindu-l cu podul palmei ca să îl omogenizăm până obţinem o bilă. Trebuie să lucrăm repede şi să nu frământăm prea mult. Dacă aveţi un robot de bucătărie care ştie să malaxeze il puteţi pune la treabăm, vă va uşura munca.

IMG_2522_

Lăsăm aluatul să se odihnească la frigider în jur de 20min apoi îl întindem cu sucitorul până obţinem o foaie de aproximativ 3mm grosime pe care o aşezăm în tava de tartă unsă şi tapetată cu făină.

De aici încolo vom construi diverse tarte dulci sau aperitiv. Vă voi da câteva idei în posturile ce vor urma ;)

Staţi pe aproape!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails