joi, 9 iulie 2009

Cartofi noi in vas de lut

IMG_4791

Mi-am achizitionat de curand un vas de lut smaltuit cu maner. Il ador, mi-e tare drag si l-am inaugurat cu acesti cartofi noi copti in lapte si garnisiti cu felii de unt aromat cu verdeata delicios ;)

Iata cateva sfaturi bune de stiut in ceea ce priveste intretinerea vaselor de lut:

  • inainte de a-l utiliza pentru prima data tinem vasul in apa calda aprox. 3h dupa care il scoatem din apa si il lasam sa se usuce peste noapte, putem incepe sa il folosim adoua zi;
  • inainte de fiecare utilizare (excluzand situatia de mai sus) tinem vasul in apa calda pt. aprox. 30min ca sa nu se crape;
  • daca vasul nu e smaltuit pe interior trebuie evitata curatea lui cu detergent sau alt tip de produse chimice, putem folosi bicarbonat sau otet, clatim bine si dupa uscare depozitam in el cateva frunze de dafin ca sa ii dea un parfum placut si sa elimine eventualele mirosuri de mancare;
  • ideal ar fi sa nu depozitam mancarea pentru mai mult timp in vasele de lut. Dupa preparare putem muta si pastra continutul in alta craticioara ca sa nu se imbibe prea mult vasul de lut cu miros de mancare;
  • nu punem vasul de lut direct pe ochiul de la aragaz, exista riscul sa crape. Putem folosi o plita si reducem focul la minim;
  • nu introducem vasul de lut in cuptorul incins ci pornim cuptorul in momentul in care am introdus vasul.

Acestea fiind spuse sa continuam cu reteta…

Timp: 50min

Portii: 2

Ingrediente: 500g cartofi noi, 100ml lapte, 1 lingura ulei (de masline), sare, piper, dafin, cimbru, ienibahar

Mod de preparare:

Curatam cartofii noi cu buretele de sarma si ii asezam cuminti in vas.

IMG_4780

Turnam peste ei laptele, uleiul si presaram condimentele si sarea.

IMG_4782

Amestecam usor si dam la cuptorul rece la foc mic initial sa nu care cumva sa crapam frumusete de vas de lut.

Dupa vreo 10min putem creste temperatura la mediu, vasul s-a acomodat si nu mai e in primejdie ;)

Coacem cartofiorii cam 30-40min, amestecand din cand in cand in ei ca sa ia toti contact cu lapticul :P

IMG_4789

La final laptele a scazut ramanad doar putin pe fund iar cartofii sau bronzat frumos si au facut cinste vasului de lut tocmai inaugurat :P

IMG_4792

Am asezonat cu trei felii de unt aromat cu verdeturi, am scuturat de cateva ori craticioara si am servit langa un gratar mixt de carnuri de-a stat mâţa-n coada de pofta :P

IMG_4794

PS. Mancarea gatita in vase de lut chiar are o aroma aparte, si un miros…

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails