Ce prajitura interesanta… placerea celor mici dar si a celor mai mari de a rupe cu mana bucati din painea maimutei si de a manca cu pofta acest desert de efect.
Nu se cunoaste cu precizie de unde i se trage numele, unii zic ca de la numele unui arbore monkey-puzzle tree sau de la faptul ca este mancata de mai multe persoane care rup cu mana bucatele din prajitura asemeni maimutelor… Cert e ca face deliciul unei mese in familie fara prea multe pretentii sau a unui mic dejun amuzant :)
Timp: 2h 15min
Portii: 4-6
Ingrediente:
Aluatul: 250ml lapte caldut, 50g zahar, 1/2 plic drojdie uscata (aprox 4g), 2 linguri unt topit, 350g faina, 1 praf sare
Glazura: 100g zahar, 1 lingurita scortisoara, 70g unt topit, 100g nuci macinate
Mod de preparare:
Framantam un aluat moale din primele ingrediente si lasam la crescut pentru aprox 1 ora.
Pregatim intre timp glazura.
Amestecam scortisoara cu nuca macinata si cu zaharul.
Ungem un vas cu unt topit si il tapetam cu putin din amestecul de zahar, nuca si scortisoara.
Rupem bucatele din aluat si le modelam sub forma de bile cu mainile date prin faina sau unt.
Dam bilutele prin unt topit apoi prin zahar aromat si le asezam in vas unele peste celelalte.
Acoperim vasul cu o folie sau cu o punga si il mai lasam la crescut la loc cald pentru 30min.
Dupa ce au mai crescut un pic bilele, stropim prajitura cu restul de unt ramas de la insiropat si dam la cuptorul incins la foc mediu (220°) pentru 30-35min.
Cand e coapta, rasturnati prajitura pe un platou. Se manaca cu mana, rupand gogosele din prajitura.
Caldute sunt mai bune. Merg foarte bine cu un pahar de lapte rece.
Si o sectiune ca merita ;)
Pofta buna la maimute :P
de unde ai super-mega-faina forma detasabila?!
RăspundețiȘtergereAm incercat de 3 ori pana sa reusesc ca in poze. Merci, nu stiam de aceasta varianta.
RăspundețiȘtergere