Reteta cred ca e arhicunoscuta pentru bucataria romaneasca, nu cred ca e careva care sa nu fi gustat macar odata in viata placinta de mere. Cu toate astea ii dau loc de cinste pe blogul meu pentru ca imi place foarte tare si o prepar oridecateori am pofta de ceva dulce nu foarte pretentios dar absolut delicios.
Timp: 1h (daca aveti foi de placinta dureaza mai putin)
Portii: 6
Ingrediente:
Compozitia: 6 mere (de marime medie), 75-100g zahar (depinde de cat de acre sunt merele), miez de la aprox 6 nuci, 1 plic zahar vanilinat, scortisoara (dupa gust), 2 linguri ulei, 1 albus de ou pt uns (optional)
Aluatul: 100g faina, 50ml apa, sare
Mod de preprare:
Curatam mere de coaja si cotor (sincer eu nu le curat de coaja pt ca imi place coaja) si le dam prin razatoarea mare.
Calim intr-o craticioara cu 2 linguri de ulei pana scade putin zeama lasata.
Amestecam apoi merele calite cu zaharul, nuca maruntita bucati mai mari, scortisoara si zaharul vanilinat. Cam asta e compozitia. Gustam si mai completam cu zahar daca dorim mai dulce.
Pentru prepararea aluatului se incorporeaza usor apa si faina cu un praf de sare pana cand se formeaza o coca suficient de tare pentru a fi framantata cu mana.
Se imparte coca in doua parti si se intind cu sucitorul pe un pat de faina ca sa nu se lipeasca de masa.
Punem jumatate de compozitie pe o foaie si roluim incet de la un capat.
Vom obtine astfel doua rulouri pe care le asezam in tava tapetata cu unt/ulei si faina si le ungem cu albus de ou.
Sa va spun acum un secret. Cand am preparat aceasta placintica am impuscat doi iepuri dintr-o data cum s-ar zice :P
Am preparat o cantitate dubla de aluat si am facut si o placinta de branza dupa reteta pe care am postat-o mai demult.
Asadar la final tava mea de placinta arata cam asa:
Dam la cuptorul incins pentru cca 30min pana se rumeneste placinta.
Lasam sa se racoreasca inainte de a o taia.
Hammy….stiam eu ca nu or sa se bata in tava…. ;)
Pofta buna!
o placinta foarte buna, sanatoasa si reusita, exact ca la mama acasa, aproape ca simt mirosul si aroma care ies din ea dupa ce este scoasa din cuptor, deliciosssss :D
RăspundețiȘtergere