Ciorba de potroace este o mâncare tradiţională ce se prepară în special pentru ospăţul de a doua zi după nuntă. Este delicioasă însă cu orice ocazie ar fi pregătită, şi cu atât mai mult acum în prag de sărbătoare când ne pregătim să facem pasul cel mare dintre ani.
Timp: ~40min
Porţii: 6
Ingrediente: 500g măruntaie de pui (pipote, inimi, ficăţei), 1 morcov, 1 ceapă, 1 felie ţelină, 1/2 ardei gras, 1 roşie (sau 2 linguri suc de roşii), 2 linguri orez, 1 ou, 2 linguri de smântână, leuştean, frunză de ţelină, pătrunjel, 200ml zeamă de varză murată (sau borş), sare, 1 lingură de ulei (dacă este nevoie)
Mod de preparare:
Spălăm şi curăţăm măruntaie de pui (inimile le secţionam ca să putem curăţa cheagurile de sânge) şi le ţinem aproximativ 10min în apă rece cu sare să se cureţe bine de sânge.
Înlocuim apa şi punem măruntaiele de pui la fiert. Curăţăm spuma după primele clocote.
Adăugăm legumele (ţelina, ceapa, morcovul, ardeiul) tocate mărunt sau date prin răzătoarea mare şi uleiul dacă este nevoie. Lăsăm să dea în câteva clocote apoi adăugăm orezul curăţat şi spălat.
Adăugăm şi roşia tocată sau sucul de roşii, leuşteanul şi frunza de ţelină şi lăsăm să fiarbă cam 10-15min.
Când orezul şi legumele sunt aproape fierte adăugăm zeama de varză sau borşul opărite şi mai dăm într-un clocot.
Batem oul cu două linguri de smântână şi adăugăm câteva linguri de zeamă din ciorbă peste ou ca să ajungă la aceeaşi temperatură şi să nu facă zdrenţe când îl vom adăuga în ciorbă.
Luăm oala de pe foc, dregem cu oul bătut cu smântână şi amestecăm uşor. Punem din nou pe foc să mai dea într-un clocot scurt şi ciorbica e gata.
Presărăm pătrunjelul verde şi servim fierbinte cu pâine proaspătă, ceapă verde, uscată sau ardei iute ;)
Este delicioasă, acrişoară şi fină, perfectă pentru o masp caldă pe gerul iernii.
Poftă bună şi toate cele bune!
merge foarte bine si dupa o betie..:)))))
RăspundețiȘtergeresuper reteta. pupici
:) da Onuta, cred ca ar merge...
RăspundețiȘtergereTe pup