Delicioasele mere caramelizate în aluat de foietaj sunt o specialitate belgiană din provincia Anvers. În mod tradiţional se servesc cu ocazia sărbătorii naţioanale numite “Lunea Pierdută”, adică în prima zi de luni de după Bobotează (6 ianuarie). Originile acestei sărbători rămân un mister, însă cel mai probabil numele se datorează faptului că în trecut se dădea zi liberă neplătită salariaţilor pentru a sărbători, lucru care se reflecta în fişa de salariu ca o zi pierdută.
Una peste alta acest desert este delicios, indiferent de ocazia cu care îl servim şi combinaţia de măr, scorţişoară şi zahăr brun nu face decât să se asorteze de minune cu mirosul de brad şi gerul de afară ;)
Timp: 40min
Porţii: 6
Ingrediente: 6 mere potrivite, 6 pătrate de aluat franţuzesc (dimensiune ~15cm/15cm), 50g zahăr, 1 linguriţă scorţişoară, 1 ou, 1 lingură de lapte sau apă
Umplutura: 100g zahăr brun, 20g unt, scorţisoara (dupa gust)
Mod de preparare:
Curăţăm merele de coajă şi le scoatem miezul cu ustensila specială aşa cum se vede în poză.
Amestecăm ingredientele pentru umplutură: zahărul brun, untul la temperatura camerei tăiat cubuleţe şi scorţişoară după gustul fiecăruia.
Tăvălim fiecare măr prin amestecul de 50g de zahăr cu o linguriţă de scorţişoară.
Le aşezăm pe un pătrat de aluat şi le umplem cu amestecul de unt, zahăr şi scorţişoară.
Umezim uşor marginile aluatului şi le închidem două câte două aşa cum se vede în imaginile de mai jos în aşa fel încât să îmbrăcăm mărul. Presăm bine marginile între ele.
Lăsăm un guleraş la partea de sus ca să se deschidă frumos în timpul coacerii.
Aşezăm pacheţelele astfel obţinute în tavă pe hârtie de copt şi le ungem cu amestecul de ou bătut cu o lingură de lapte sau apă.
Coacem în cuptorul încins la mediu spre tare (200°-220°C) timp de 20-30min până devin rumene aurii.
La final…
Aspectul este deosebit iar gustul mai mult decât atât…
Servim călduţe, pudrate cu zahăr şi eventual însoţite de un moţ de frişcă sau îngheţată de vanilie ;)
Poftă bună şi Sărbători Fericite!
arata foarte bn, yummi....
RăspundețiȘtergere;) sper sa le incerci, sunt delicioase!
RăspundețiȘtergerewow...maine fac si eu... arata super
RăspundețiȘtergereSunt bune tare Daniela, sa imi spui cum ti-au iesit ;)
RăspundețiȘtergeremi-au iesit ff bune...am mancat cu multa placere:) multumim
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine Daniela, va pup!
RăspundețiȘtergereAm incercat aceasta minunata reteta si pot sa spun ca este delicioasa!Multumim si mai asteptam si alte retete delicioase de dulciuri belgiene si nu numai.
RăspundețiȘtergere