miercuri, 23 decembrie 2009

Mere în aluat din Anvers

IMG_2012_

Delicioasele mere caramelizate în aluat de foietaj sunt o specialitate belgiană din provincia Anvers. În mod tradiţional se servesc cu ocazia sărbătorii naţioanale numite “Lunea Pierdută”, adică în prima zi de luni de după Bobotează (6 ianuarie). Originile acestei sărbători rămân un mister, însă cel mai probabil numele se datorează faptului că în trecut se dădea zi liberă neplătită salariaţilor pentru a sărbători, lucru care se reflecta în fişa de salariu ca o zi pierdută.

Una peste alta acest desert este delicios, indiferent de ocazia cu care îl servim şi combinaţia de măr, scorţişoară şi zahăr brun nu face decât să se asorteze de minune cu mirosul de brad şi gerul de afară ;)

Timp: 40min

Porţii: 6

Ingrediente: 6 mere potrivite, 6 pătrate de aluat franţuzesc (dimensiune ~15cm/15cm), 50g zahăr, 1 linguriţă scorţişoară, 1 ou, 1 lingură de lapte sau apă

Umplutura: 100g zahăr brun, 20g unt, scorţisoara (dupa gust)

Mod de preparare:

Curăţăm merele de coajă şi le scoatem miezul cu ustensila specială aşa cum se vede în poză.

IMG_1956_

Amestecăm ingredientele pentru umplutură: zahărul brun, untul la temperatura camerei tăiat cubuleţe şi scorţişoară după gustul fiecăruia.

IMG_1953_

Tăvălim fiecare măr prin amestecul de 50g de zahăr cu o linguriţă de scorţişoară.

IMG_1958_

Le aşezăm pe un pătrat de aluat şi le umplem cu amestecul de unt, zahăr şi scorţişoară.

IMG_1961_

Umezim uşor marginile aluatului şi le închidem două câte două aşa cum se vede în imaginile de mai jos în aşa fel încât să îmbrăcăm mărul. Presăm bine marginile între ele.

IMG_1962_ IMG_1965_

Lăsăm un guleraş la partea de sus ca să se deschidă frumos în timpul coacerii.

IMG_1966_

Aşezăm pacheţelele astfel obţinute în tavă pe hârtie de copt şi le ungem cu amestecul de ou bătut cu o lingură de lapte sau apă.

IMG_1984_

Coacem în cuptorul încins la mediu spre tare (200°-220°C) timp de 20-30min până devin rumene aurii.

IMG_1986_

La final…

IMG_1990_

Aspectul este deosebit iar gustul mai mult decât atât…

IMG_2006_

Servim călduţe, pudrate cu zahăr şi eventual însoţite de un moţ de frişcă sau îngheţată de vanilie ;)

IMG_2000_

Poftă bună şi Sărbători Fericite!

7 comentarii:

  1. arata foarte bn, yummi....

    RăspundețiȘtergere
  2. ;) sper sa le incerci, sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  3. wow...maine fac si eu... arata super

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt bune tare Daniela, sa imi spui cum ti-au iesit ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. mi-au iesit ff bune...am mancat cu multa placere:) multumim

    RăspundețiȘtergere
  6. Am incercat aceasta minunata reteta si pot sa spun ca este delicioasa!Multumim si mai asteptam si alte retete delicioase de dulciuri belgiene si nu numai.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails