Mi-am luat de curând maşină de pâine, după îndelungi documentări şi cercetări pe acestă temă. Am testat-o, răstestat-o şi sunt foarte mulţumită de rezultate aşa că m-am gândit că poate ar fi util să postez ce am obtinut pentru cei ce sunt interesaţi de achiziţionarea unei astfel de maşini. Am încercat până acum reţetele din cartea maşinii şi vă prezint astăzi cum arată pâinea făcută după reţeta “Pâine de bază”.
Timp: 3h 18min
Porţii: 1 pâine de 1kg
Ingrediente: 2 linguri ulei, 330ml apă, 1,5 linguriţe sare, 1 lingură zahăr, 2 linguri lapte praf, 605g faină albă de tip 650, 1,5 linguriţe drojdie uscată
Mod de preparare:
Este foarte important ca ingredietele să fie la temperatura camerei deoarece dacă sunt reci se va încetini procesul de dospire şi pâinea nu va mai creşte aşa mult.
Turnăm ingredientele în cuva maşinii în ordinea prezentată. Întâi lichidele, sarea, zahărul şi laptele praf, apoi făina şi la urmă drojdia uscată.
Aşezăm cuva în maşina de pâine, setăm programul Nr. 1 Pâine de bază, cantitatea 1000g şi culoarea cojii (gradul de coacere): deschisă, medie sau închisă (eu am ales închisă).
Închidem capacul, apăsăm pe pornire şi gata, cam atât am avut noi de făcut, restul va face maşina.
Întâi amestecă, apoi face o pauză, amestecă din nou şi apoi începe dospirea pentru aproximativ 1h. Indicat ar fi să nu deschideţi capacul în perioada cât dospeşte ca să nu de-a înapoi aluatul.
Înainte de a începe dospirea, aluatul se va forma sub formă de bilă în cuva maşinii. Aceasta însemnă că proporţiile lichide-făină au fost corecte. Pereţii vasului trebuie să fie curaţi şi bila de aluat să aibă un aspect compact. Cam aşa arăta la mine.
După cele 3 ore şi un pic maşina o să înceapă să bipăie, semn că a terminat. Deschidem capacul şi… minune… o pâinincă :)
Manevrăm cuva cu mănuşi deoarece este fierbinte şi scoatem pâinica. În acest timp în bucătărie este un miros de pâine proaspăt coaptă… mmm îmbietor…
Trebuie să ştiţi că partea de deasupra a pâinii nu va fi tocmai ca a unei pâini coapte în cuptor. Ideea e că maşina de pâine are dispozitivul de coacere pe pereţii laterali şi cum căldura nu vine de sus, crusta de deasupra va fi mai blondă chiar dacă vom seta optiunea de culoare a crustei închisă. Marginile în schimb şi fundul sunt crocante şi rumene aşa cum trebuie ;)
Paleta micuţă de amestecare va rămâne în pâine şi trebuie să o scoatem cât pâinea e calduţă, altfel iese mai greu. Atenţie e şi ea fierbinte.
Cam asta e pâinica de bază obţinută cu noua mea maşină de pâine.
Sunt foarte mulţumită de rezultat, pâinea e gustoasă, pufoasă şi consistentă, nu ca pâinile din comerţ afânate şi pline de amelioratori de gust.
Ca să vă faceţi o idee de cum iese în versiunea mai mică, cu opţiunea de 500g şi cantităţile reduse la jumătate iată rezultatul:
Poftă bună!
…şi nu uitaţi, pâinea făcută în casă este sănătate curată…
Uite iti zic un secret, daca vei incerca paine cu faina integrala, ai sa vezi ca nu creste asa ca painea facuta cu faina alba. Asa ca ar trebui sa adaugi o lingurita de gluten de grau, la noi se gaseste la Bioplant sau in magazine nasturiste. Asa sigur creste! :)
RăspundețiȘtergereMerci Silvia pentru pont. Am facut si paine integrala la masina de paine si intradevar nu a crescut asa ca painea alba dar a fost super buna oricum :P
RăspundețiȘtergereUite chiar o sa caut gluten de grau sa vedem cum iese. Eu sunt in Belgia insa si ma tem ca o sa fie mai greu de gasit :(
Merci oricum pentru sfat ;)
Nu toate masinile de paine au acelasi program iar la unele ingredientele se pun invers. Sau cum scrie in prospect. Deci, respectati indicatiile din prospect, privitor la ordinea ingredientelor. La a mea se pune drojdia, zaharu etc faina si la urma lichidele
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru completari V. Intr-adevar trebuie respectata ordinea specificata in instructiunile de utilizare ale fiecarei masini de paine.
RăspundețiȘtergerePentru putin. Cele bune si la mai multe painici gustoase si sanatoase
RăspundețiȘtergere