Dacă suntem la capitolul delicii să ne răsfăţăm atunci!
Cheesecake… multe am mai auzit despre această faimoasă tartă cu brânză, mult mi-a mai luat să ajung să o gust… dar şi când am gustat-o am rămas profund impresionată. Am avut norocul acestei prime degustări într-un restaurant foarte special…“58 Tour Eiffel” ei bine da, numele spune totul, este amplasat la etajul I în Turnul Eiffel. Pe lângă priveliştea fantastică pe care o ai asupra Parisului mâncarea este excepţională, foarte dichisită şi meticulos aranjată în farfurii după cunoscutul stil franţuzesc: puţin şi bun. Îl recomand din toată inima, am fost foarte plăcut impresionată şi ca o completare ţin să specific faptul că preţurile sunt acceptabile, defapt chiar nu sunt mai mari decât la un restaurant obişnuit. Una peste alta, la desert am servit Cheesecake. O prăjitură atât de fină şi suplă nu mi-a mai fost dat să gust până acum. Mi-a plăcut enorm de mult aşa că la scurt timp am decis să încerc să o prepar şi acasă. Nu am pretenţia să concurez cu cea pe care am savurat-o la Paris dar să ştiţi că mi-a iesit super bună şi se apropie în proporţie de 70% cu ce am gustat la marii maeştri bucătari :P
Reteţa am compus-o având ca bază mai multe variante găsite pe net.
Timp: 1h 30min
Porţii: 8-10
Ingrediente:
pentru crustă: 200g biscuiţi (eu am pus o parte Petit Beurre, o parte digestivi, puneţi de care aveţi), 50g unt, 2 linguri rase de zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 2 linguri de vin alb (sau lapte dacă nu vă place vinul la prăjituri)
pentru cremă: 550g brânză proaspătă (ideal ar fi să fie mai uscată, grasă şi nu foarte acră), 200g smântână, 2 ouă, 150g zahăr, 1 esenţă vanilie, 1/2 esenţă rom
Mod de preparare:
Fărâmiţăm biscuiţii în roboţel sau în maşina de tocat.
Amestecăm bine biscuiţii cu untul topit, zahărul, şi 2 linguri de vin alb (sau lapte).
Tapetăm fundul tăvii de tort (de 26cm diametru cu pereţi detaşabili) cu hârtie de copt şi apoi fixăm pereţii. Tăiem cu foarfeca surplusul de hârtie.
Întindem acest aluat în tava de tort şi apăsăm bine cu lingura pentru a-l nivela uniform.
Dăm tava la cuptorul încins la 180° pentru 10min apoi o scoatem din cuptor şi o lăsăm să se răcorească.
Lăsăm cuptorul pornit şi aşezăm pe o poziţie mai de jos o tavă cu apă.
Între timp ne ocupăm de cremă.
Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi le batem spumă cu un praf de sare.
Amestecăm brânza proaspăta cu gălbenuşurile, smântâna, zahărul şi esenţele şi adăugăm apoi spuma de albuşuri.
Încorporăm uşor albuşurile şi turnăm crema astfel obţinută în tavă peste crusta de biscuiţi.
Acoperim cu o folie de aluminiu şi dăm la cuptor pe grilaj deasupra tăvii cu apă pe care am introdus-o mai devreme.
Lăsăm să se coaca la foc mediu pentru aprox. 1 oră. Tava cu apă şi folia de aluminiu vor împiedica tarta să se usuce sau să se rumenească. Ea se va coace în abur şi va rămâne umedă şi albă la culoare.
Oprim focul şi lăsăm prajitura să se răcească în cuptor ca să nu se crape.
Dăm apoi tava la frigider pentru câteva ore şi abia după aceea desfacem pereţii.
Crăpătura care se vede eu am provocat-o din curiozitatea de a vedea dacă e coaptă…era coaptă…nu încercaţi asta acasă…:) Am dres-o până la urmă la aspect cu nişte fructe :P
Ăsta e avantajul la tava cu pereţi detaşabili. Desfaci catarama şi prăjitura rămâne intactă şi frumoasă ;)
Servim răcoroasă cu fructe sau simplă.
Foaarte bună a mai fost…
Altă ocazie, altă decorare, acelaşi cheesecake delicios…
Am folosit kiwi, struguri negri şi dulceaţă de coacăze roşii ;)
Poftă bună!
bravo te besq
RăspundețiȘtergereuh ceva dulce merge mai bine cu blat si numa frisca
RăspundețiȘtergeresuper retete! am incercat reteta dar am cam dat gres la crusta, care a ramas cam sfaramicioasa, poate trebuia inca putin unt sau/si lapte la biscuitii mei; crema insa a iesit o bunatate. multumesc pt toate ideile de mancarica pe care mi le-ai dat :)) pupici
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca iti gasesti inspiratia aici pe blog.
RăspundețiȘtergereMult spor la bunatati si sa imi spui impresii ;)
Cheesecake-ul nu se face cu branza de vaci proaspata, niciodata! Cel mult este o tarta cu branza dulce, dar nu cheesecake...
RăspundețiȘtergereBuna Nicoleta, eu iti recomand din suflet sa folosesti branza proaspata eventual de la tara daca ai posibilitatea caci aceea e cea mai buna si mai sanatoasa branza.
RăspundețiȘtergereStiu ca sunt multe retete de cheesecake asa zis american in care se indica acea cunoscuta crema de branza care nu numai ca e foarte scumpa dar e si plina de conservanti, emulgatori si toate alea.
Tu ai liberatatea sa alegi cu ce fel de branza prepari prajitura, la final fiecare dintre noi suntem exact ceea ce bagam in gura.
Mult succes!