Am facut pizza si sunt tare mandra de asta. Degustatorul meu personal a zis ca iesit ca la restaurant ;P
Sa vedem cum o preparam:
Timp: 1h (daca avem aluatul gata pregatit nu dureaza mai mult de 15min)
Portii: 2 pizza mari
Ingrediente:
Blat: 400g faina, 100g gris, 1 plic drojdie uscata 7g (sau echivalentul in drojdie proaspata), 300ml apa, 2 linguri ulei (de masline), sare
Sos: 2 rosii, 1 lingura ulei (de masline), dafin, cimbru, busuioc, oregano, sare, piper, un praf de zahar
Continut: dupa gustul si placerea fiecaruia, putem face combinatii din urmatoarele categorii de ingrediente:
- Carne: sunca de porc, sunca cruda afumata, bacon, salam picant, carnati picanti, carne de vita tocata si calita, piept de pui
- Branzeturi (de obicei punem branzeturi grase care se topesc): mozzarella, cascaval, parmezan, branza cu mucegai, cas, urda
- Legume: ciuperci (de preferabil proaspete), ceapa, ardei gras, ardei iute, rosii, masline, boabe de porumb, cartofi prajiti, brocoli, pastai, spanac
- Oua: oua crude intregi sau fierte si feliate
Mod de preparare:
Intai de ocupam de aluat pentru ca are nevoie de timp sa creasca.
Plamadim un aluat din ingredientele mentionate si il lasam sa creasca la caldura pentru aprox 30-40min pana isi dubleaza volumul. Grisul are rolul sa faca blatul crocant dar in acelasi timp elastic, delicios.
Intre timp pregatim sosul de rosii dupa reteta de aici.
Ok, avem sosul, avem aluatul. Incepem asamblarea ;)
Impartim aluatul crescut in doua si incepem sa intindem cu mana o foaie.
De preferabil ar fi sa nu utilizam sucitorul pentru ca sa nu scoatem aerul din coca, dar daca nu va descurcati sa il intindeti la mana nu cred ca se supara nimeni daca il luam la sucitor. Eu am tinut sa il intind la mana si va spun ca merge destul de repede. Il luam prin apasare cu varful degetelor dinspre interior spre margini si il rotim din cand in cand sa iasa cat de cat rotund.
Ungem 2 tavi cu ulei si tapetam cu faina. Daca aveti tavi de pizza e super, dar eu nu am avut si am copt in tavile de la aragaz. Asezam aluatul in tava si mai lasam cateva minute la caldura sa mai creasca un pic, apoi ungem deasupra cu sosul de rosii.
Lasam marginea blatului neatinsa de sos ca sa creasca pufoasa ;)
Acum vine partea in care fiecare arunca pe pizza ce si cat vrea. O ocazie inedita de a invita toata familia sa participe la prepararea pizzei preferate :P
Ale mele contin urmatoarele: mozzarella, cascaval ras (emental si parmezan), branza cu crusta de mucegai galben, ciuperci proaspete, sunca cruda si afumata de porc, sunca de porc firata, ceapa, ardei gras galben, masline (negre si verzi), ou
Prima arata asa inainte de a pune parmezanul ras:
Cu parmezan ras deasupra:
Iar a doua arata asa inainte de a adauga emental ras si ou:
Cu emental ras si ou:
Intre timp dam drumul la cuptor la putere maxima ca sa se incinga bine de tot.
Dupa ce ne distram cu ornatul pizzelor le dam la cuporul incins la maxim pentru aprox 10min. De preferabil ar fi sa le asezam in cuptor pe pozitiile cat mai de jos ca sa le i-a focul de dedesupt pentru ca altfel se usuca desupra si aluatul ramane necopt la fund.
Dupa 10min in cap asa arata:
Aluatul a iesit crocant si rumen la fund, pufos pe margini, cascavalul si branza s-au topit…
…mmm excelent… o sa mai fac :P
Pofta buna!
nu mai bine puneai un ou fiert si il taiai felii si le puneai desupra?ar fi fost mai bun cred oricum felicitari
RăspundețiȘtergereBuna Anonim, multumesc pentru sugestia ta, iti recomand sa incerci cu oul crud pus peste pizza si dat la cuptor e delicioasa... probabil e bun si cu ou fiert, nu am incercat inca, dar sunt doua gusturi diferite nu ai cum sa le compari, tine de preferinte ;)
RăspundețiȘtergereToate cele bune si mai astept sugestii si la alte retete :D
buna tare Pizza asta! am incercat-o si noi in seara asta si a iesit super! si fratele meu a apreciat-o, chiar si Cristian a papat putin blat simplu!
RăspundețiȘtergereCe ma bucur Miha ca va placut ;)
RăspundețiȘtergereVa puup
e foarte buna este o reteta simpla ce se face repede si foarte gustoasa iti multumesc pt retetele tale deosebite
RăspundețiȘtergeremultumesc mult pentru aprecieri ;)
RăspundețiȘtergeream facut si eu pizza ta astazi si a iesit super bunaaaaaa!!!!!!
RăspundețiȘtergerenu a fost greu deloc, chiar placut si a fost gata imediat. Bafta la retete in continuare.pupici
Ma bucur tare mult Onuta ca v-a placut, va pup si sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergeresunt putin nedumerita. este vorba chiar de gris, sau e vreo faina mai speciala? ca vreau sa incerc si eu reteta ca arata pizza bestial
RăspundețiȘtergereBuna Tiranidani, da in reteta e vorba chiar de gris ;)
RăspundețiȘtergereSpor la bucatarit si sa-mi spui cum ti-a iesit.
si eu fac pizza des, iese mai fraged aluatul daca pui 1 paharel de ulei ;)
RăspundețiȘtergereEu incerc sa ponderez pe cat posibil grasimile in mancare insa nu ma indoiesc ca a iesit extraordinara pizza ta :)
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa!
Azi am facut pentru a doua oara pizza by Trinity...si mi-a iesit excelent.Iti multumesc mult ca existi!Pusi.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Corina, ma flatezi :P
RăspundețiȘtergereTe pup si eu, o seara frumoasa!
Trinity, sunt novice in ale gatitului, dar cu tine si site-ul tau totul e mai usor, multumesc!
RăspundețiȘtergereTe pup Carmen, ma bucur nespus de tare ca te inspira retetele mele.
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa iti doresc si mult succes in continuare!
Astazi fetele fac pizza :D
RăspundețiȘtergere