Şi pentru că e început de an, să ne răsfăţăm cu acest desert deosebit de fin şi elegant… cheesecake cu piure de castane. O prăjitură care vă va răsfăţa şi vă va face să începeţi noul an cu bucurie şi entuziasm.
Timp: ~1h
Porţii: 8-10
Ingrediente:
pentru crustă: 200g arahide prăjite nesărate, 4 biscuiţi digestivi, 2 linguri de zahăr, 1 praf de sare
pentru cremă: 400g cremă de brânză Philadelphia (sau brânză proaspătă untoasa şi bine scursă), 250g mascarpone (sau smântână grasă), 2 ouă, 150g zahăr, 200g piure de castane, esenţă de vanilie (sau miez de păstaie de vanilie), esenţă de rom, un praf de sare
pentru ornat: 200ml smântână dulce, 200g piure de castane, 3-4 linguri de lichior amaretto (migdale), 4 linguri de zahăr (sau mai mult, după gust), 1 portocală, afine
Mod de preparare:
Ne ocupăm întâi de crustă.
Tocăm biscuiţii şi alunele şi amestecăm cu zahărul şi un praf de sare. Eu am folosit zahăr granule.
Aşezăm hârtie de copt pe fundul unei tăvi cu pereţii detaşabili şi tapetăm cu stratul de crustă. Uniformizăm crusta cu ajutorul unui pahar cu fundul plat.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180°C) timp de aproximativ 5min ca să se rumenească uşor.
Lăsăm să se răcorească cât ne ocupăm de cremă…
Mixăm brânza, crema mascarpone, zahărul, piureul de castane, galbenuşurile şi esenţele. Separat batem bine albuşurile cu un praf de sare şi le încorporăm şi pe ele în cremă.
Nu se vede foarte clar în poză dar crema are o culoare crem-rozie deosebită, datorită piureului de castane.
Turnăm compoziţia peste crusta de biscuiţi şi alune, acoperim cu o folie de aluminiu şi coacem la foc mediu (180°C) timp de aproximativ 30-35min. Când scoatem din cuptor, compoziţia va putea părea moale la mijloc. Nu e nici o problemă, se va întări când se răceşte.
Lăsăm să se răcorească la temperatura camerei şi apoi dăm la frigider pentru minim 1-2ore. Ideal ar fi să îl lăsaţi peste noapte, e mult mai gustos a doua zi.
Pentru ornat am procedat în felul următor…
Am bătut o frişcă tare din smântâna dulce şi cele 4 linguri de zahăr.
Adăugăm piureul de castane şi mixăm, apoi adăugăm lichiorul amaretto.
Mixăm bine şi crema pentru ornat e gata.
Nu mai rămâne decât să scoatem prăjitura de la frigider, să desfacem cu grijă pereţii tăvii şi să ornăm.
Eu am făcut nişte trandafiraşi din felii de portocală şi afine, un contrast de bun-augur ;)
Cremos şi deosebit de fin a ieşit acest cheesecake. Iar crusta de alune… demenţială…
Un desert pe măsura aşteptărilor.
Cu drag, o felie pentru voi :)
Poftă bună şi să aveţi un an bun!
Multumesc de urari:) Si tu sa ai un an bun si productiv:) Minunata reteta, arata grozav, cum gasesc piure de castane execut minunatia:) Muahhh
RăspundețiȘtergere;) multumesc
RăspundețiȘtergere