Această bunătate se prepară în exclusivitate în regiunea Provence din sudul Franţei. Cum are ieşire la Marea Mediterană, vă puteţi imagina câte bucate delicioase pe bază de peşte şi fructe de mare se pot savura acolo… Tare mi-aş dori un concediu în Provence :P dar până se va materializa (sper…) mă voi mulţumi să experimentez câte ceva bun cu iz de Mediterana :P
Originea sosului Raïto e puţin confuză. Se spune că ar putea fi de origine ioniană (greacă), importată de fenicieni la Massilia (acum numită Marsilia) sau că ar semăna cu un preparat tradiţional gătit de evrei în ajunul Sabbatului. Cert e că merită gustat, e delicios ;)
Timp: ~30min
Porţii: 2-4
Ingrediente: 2-4 fileuri de ton proaspăt (sau congelat), 2 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă, 1-2 căţei de usturoi, 500ml suc de roşii sau roşii proaspete mărunţite, 100ml vin roşu sec, 100g măsline negre micuţe fără sâmburi, 1 lingură de capere, 1 linguriţă de făină, cimbru, dafin, sare, piper, busuioc, pătrunjel
Mod de preparare:
Uscăm bine fileurile de ton cu şervete de hârtie şi le ungem cu puţin ulei de măsline, sare, piper şi cimbru. Le lăsăm la frigider să se marineze un pic cât preparăm sosul Raïto.
Călim aprox. 5min ceapa tocată şi usturoiul mărunţit într-o crăticioară cu cele două linguri de ulei de măsline.
Adăugăm făină şi apoi sucul de roşii, sarea, condimentele şi dăm într-un clocot.
Adăugăm măslinele, caperele, şi…
…vinul
Reducem focul şi lăsăm să fiarbă încet timp de 10min.
Gata sosul… mmm delicios ;)
Ne ocupăm de peşte. Încingem bine bine grătarul şi apoi aşezăm fileurile de ton. Coacem timp de 3-4min pe fiecare parte în aşa fel încât carnea să rămână suculentă.
Aşezăm pe farfurii şi servim cu sos Raïto deasupra şi o garnitură la alegere. Noi am ales orezul sote cu legume şi a fost foarte buun.
Ne-a plăcut ;)
Poftă bună!
De azi dimineata aleg retete de pe blogul tau minunat!! Dar de unde file de ton la noi?
RăspundețiȘtergereOricum , felicitarile mele sincere si.. mi-ai deschis si mai mult apetitul pentru gatit :
Buna, ma bucur tare mult ca iti plac retetele de aici de pe blog. File de ton proaspat intradevar e mai greu de gasit dar congelat ar trebui sa fie pe la Metro, Real sau Carrefour. Stiu ca aveau la lazile frigorifice o gramada de specialitati de peste, creveti sau alte fructe de mare ;)
RăspundețiȘtergereSpor la bunatati si te mai astept cu drag aici in bucataria mea virtuala :)
Sarbatori Fericite!
Arata foarte bine, si pare usor de facut. Am sa incerc si eu. Dar eu nu stiu de unde sa iau "caperele" ( nici nu am auzit ), pot sa fac sosul si fara??? Si m-am gandit, tonul nu pot sa-l inlocuiesc cu o friptura de vita ???
RăspundețiȘtergereBuna, capere gasesti pe la orice supermarket la raionul unde se vand maslinele si condimentele. Sunt deobicei in niste borcanele micute. Daca nu gasesti asta e, faci fara ;)
RăspundețiȘtergereBineinteles ca poti inlocui tonul cu vita daca doresti. De altfel tonul mai e numit si vita marii pentru ca se aseama foarte mult la textura si gust.
Spor la bunatati!